Ръководене през ценности.
Корпоративна култура, базирана на споделени ценности
Подбор на хора, основан на ценности.

Това са модерни формулировки, но какво се крие зад тях?
Какво да имате предвид като предприемач (и не само)?

Когато стартирате бизнес, вие правите много повече от това просто да създадете компания. Разбира се, отвън тя ще изглежда и ще работи като всяка друга, но всъщност в нея ще текат много повече и различни процеси, които никой страничен наблюдател не би могъл да предположи.

Когато някой купува от вас, той подкрепя вашия бранд. Независимо за какво става въпрос, продуктовото разнообразие в повечето случаи е налице и клиентите правят избора си на базата на редица други фактори, скрити под повърхността (често емоционални). Хората не купуват просто вашия продукт или услуга, те инвестират в споделения афинитет към вашия бранд.

Ако не посочите изрично зад какво стоите и не работите за това ценностите ви да резонират във всичко, което правите, тогава вашите клиенти ще го направят вместо вас. Което означава, че вместо да градите репутация, вие ще трябва да се борите с това, да променяте образ, изграден от други.

Избирайки собствените си ценности от самото начало – ще започнете строежа на къщата си – от основата към етажите.

Ще можете да изградите бизнес, в който вярвате. Също така ще можете да взимате важните решения по-лесно, водейки се винаги от основните си ценности.

Днес се говори много за културата на компанията и това е наистина чудесно. Типът култура, който развивате, в крайна сметка ще изиграе голяма роля за това колко добре ще се справи вашата компания. Но културата на компанията ви не е термин, идентичен с корпоративните ви ценности. Културата е гъвкав набор от норми в съгласувана рамка за това как се изпълняват.

Знаем, че понятието е обширно, но това е и въпросът. Културата наистина важи за държави, семейства, компании или като цяло за всяка група. Но обърнете голямо внимание на думата „гъвкав“. Културата се променя. Колкото по-голяма е групата, толкова повече време отнемат тези промени. Но се променя. Когато нови хора се присъединяват към групата, те носят със себе си свои собствени интерпретации и перспективи, а това влияе върху начина, по който другите членове на групата мислят и се чувстват. И така бавно някои от тези нови перспективи стават все по-приети.

Ценностите, обаче, не се променят често и лесно. Нали си спомняте? – те са основата. И ако вие сте решили да предекорирате някой от етажите си, заради новите обитатели, обстоятелства и промени, дори и леко да разнообразите конструкцията, да добавите/отнемете нещо, основата трябва да е стабилна.

Ценностите са градивен елемент на културата. Това са вярвания, които филтрират реалността.

Така че, ако успешно се дефинирали ценностите на компанията и съумявате да живеете, базирайки се на тях, то вашата култура винаги трябва да отразява това. Тогава има хомогенност. Това важи за хората. Това е валидно и за организациите.

Ето една история….Уолт Дисни започва да рисува карикатури и да прави филми, защото иска да забавлява хората. Иска да ги накара да се смеят и забавляват, докато гледат неговите филми.

Ако разгледаме Уолт Дисни днес, компания, която е сред най-големите в света, мисията й не се е променила:

“The mission of The Walt Disney Company is to entertain, inform and inspire people around the globe through the power of unparalleled storytelling, reflecting the iconic brands, creative minds and innovative technologies that make ours the world’s premier entertainment company.”

„Мисията на The Walt Disney Company е да забавлява, информира и вдъхновява хората по целия свят чрез силата на несравним сюжет, отразяващ емблематичните марки, креативните умове и иновативните технологии, които ни правят водеща компания за развлечения в света.“

Не е много по-различно от това в началото. Но ако разгледаме културата на Walt Disney Corporation сега в сравнение със самото й начало. WOW. Това са промени. От компания, която често е била обвинявана в подкрепа на расови и полови стереотипи, сега активно работи за премахването на тези бариери.

Те остават толкова успешни, защото никога не отдалечават от основните си ценности, но и защото културата им е успяла да се адаптира към променящите се обстоятелства, разпознавайки кога клиентите искат едно и също нещо под различна форма. Хората все още искат да се забавляват, но просто не по същия начин, както през 1950 година.

Така че като предприемач, трябва да разберете какво е това, което не се променя във вашата компания. Откривайки го още в началото ще ви помогне да изясните върху какво точно трябва да се съсредоточите.

Ако нещо ви отклони от основните ценности на бизнеса ви, знаете, че не си струва времето.

Четете в следващите ни статии…
Как да дефинирате ценностите на компанията си?
Какво прави някои компании толкова приятно място за работа?
Как вие да направите това за вас?
Как да дадете живот на вашите корпоративни ценности?