Истинското лидерство изисква смелост и готовност да обелите лука от вашите собствени по-грозни слоеве.

Да ръководиш с емоционална смелост изисква самосъзнание, което е съществена черта за всеки лидер. Това може да е и най -важното умение за овладяване, ако се наричате лидер.

Със самосъзнанието можете да изследвате емоциите си във всяка ситуация, за да разберете какво чувствате и защо. Това е от ключово значение за разбирането как да се реагира по подходящ начин, вместо да се реагира импулсивно на ситуация и да се влошава.

Това също е ключ към воденето със собствена емоционална смелост. Преди да го направите, предлагам да привлечете други хора, които да ви помогнат да постигнете истинско самосъзнание, като назоват вашите по-неблагоприятни черти като:

  • Имаш си любимци сред колегите
  • Не си добър слушател
  • Натрапваш и на другите своите собствени идеи
  • Не питаш за съвет

Истинското лидерство изисква смелост – готовност да обелите лука

По този начин ще създадете безопасно пространство за вашите обкръжене, за да ви помогне.

Сега сте готови

Открих, че ангажираността за водене с емоционална смелост изисква откритост и уязвимост, отвореност за обратна връзка, но също така и определени нива на любопитство и смирение. Нека разгледаме всеки.

1. Откритост и уязвимост

Пандемията принуди лидерите да прегърнат уязвимостта и да покажат ново ниво на човечност в работната сила. Като споделяте това, с което се борите, молите за помощ и сте прозрачни, вашият екип ще последва примера му – и заедно можете да работите по -ефективно и ефикасно за творчески решения.

Това, което членовете на екипа търсят в наши дни, е напълно достъпно човешко същество като лидер.

Въпреки че винаги е било от основно значение за изключителното лидерство, пандемията създаде краен курс за това как уязвимостта и съпричастността трябва да бъдат водещи принципи за вашия стил на лидерство. Лидерите бяха принудени да разберат и да се ориентират как пандемията се отрази на тях и на техните екипи. Това доведе до саморазкриване и действие със състрадание, което от своя страна доведе до по-добри резултати.

2. Отвореност за обратна връзка

Един от най-трудните тестове за лидера отгоре надолу е отвореността за обратна връзка, защото това изисква емоционална интелигентност и смелост, за да се справят.

Добрите мениджъри задават на колегите и сътрудници си трудния въпрос: “Как се справям като мениджър?” И тогава те слушат. Те се интересуват от получаване на честна обратна връзка, за да могат да се развиват по – нататък като лидери.

Като мениджър, ключът е да действате въз основа на обратната връзка, която получавате. Това показва на служителите, че се интересувате от това, което имат да кажат. Това задава тон, че ако те дойдат при вас с проблеми, въпроси или притеснения, те ще бъдат изслушани, взети на сериозно и адресирани по подходящ начин.

3. Любопитство

През 2019 г. Бил Гейтс разговаря с ученици, родители и възпитаници в гимназията в която е учил в Сиатъл. Един въпрос, поставен пред Гейтс, е особено значим за следващото работещо поколение: „Какви умения трябва да знаят днешните студенти, за да процъфтяват в света на 2030 и 2040 г.?“

Гейтс подчерта критичното значение на любопитството като рамка за придобиване на знания. Мисленето за растеж като основа и стремеж да останете любопитни и да продължите да учите, казва Гейтс, ще помогне да се подготвят бъдещите работници за огромните промени, които ще настъпят.

Според науката не само любопитството е от ключово значение за учебния процес, но и е чудесно за цялостната удовлетвореност от живота. Няколко проучвания показват, че любопитните хора имат по – добри взаимоотношения, свързват се по -добре и се радват на повече общуване. Всъщност другите хора се привличат по – лесно и се чувстват социално по -близки до хората, проявяващи любопитство.

4. Смирение

Всички сме привлечени от увереността, която притежават лидерите. Но с една грешна стъпка и откриваме арогантност.

Влезте в смирение.

Тази често неразбрана дума за първи път ме порази в контекста на лидерството, когато Джим Колинс я спомена в своята основна книга „Добро на великолепно“.

Колинс принципно казва, че най – добрите лидери насочват егото си от себе си към по -голямата цел да доведат своята компания до величие.

Тези лидери, както Колинс определя в своето изследване, печелят предимство чрез проявяване както на яростна професионална воля, така и на изключително лично смирение. Този парадоксален микс създава превъзходни финансови резултати.

Ясно е, че тези лидери от Fortune 500 не влизат в залите на борда с ниско мнение за себе си или да се опредекят като „кротки“ – друго лошо определение за смирение.

Както се казва, смирението не мисли по -малко за себе си, а мисли за себе си по -малко!

По същество скромните лидери постигат величие без арогантност. Те преминават от его към смирение, което може драстично да промени резултата в тяхна полза.

Ето пет неща, които скромният лидер прави, за да води с емоционална смелост:

1. Скромните лидери отдават заслуга на другите

Лидерите, които отклоняват светлината на прожекторите от тях и позволяват на екипите си да бъдат в центъра на вниманието, печелят уважение с бърза скорост. Има нещо много освобождаващо за служителите, когато получават внимание.

2. Смирените лидери говорят от сърце

Скромните лидери отказват да замаскират ситуация и ще кажат своята истина. Те не казват захарисани неща, за да се опитат да угодят на другите или да изглеждат добре пред своите връстници. Те не предават себе си или другите, като използват думи или вземат решения, които не са съобразени с това кои са те. Когато дават обещание, правят всичко възможно да го изпълнят. Действията отговарят на думите.

3. Скромните лидери признават грешки

Ето три магически думи, които ще произведат повече спокойствие, отколкото една седмица на коучинг на изпълнителен директор:

“Сгреших.”

Ето още три:

“Ти си прав.”

4. Скромните лидери се обучават

Лидерите в здрави организации с удоволствие приемат ролята на учащи. Защото знаят, че това ще ги направи по – добри. Те знаят, че всеки човек има нещо важно да ги научи. Истината е, че добрите лидери не винаги знаят какво е необходимо и какво да правят. Те задават въпроси и искрено се интересуват от отговорите. Това е още по-важно, ако сте нов мениджър с дългогодишни служители, които знаят повече от вас. Затова е важно да бъдеш достатъчно честен да кажеш: „Помогни ми, за да мога да ти помогна“.

5. Скромните лидери първо слушат, за да разберат

Ефективната комуникация не е само разговор; това е и способността да слушате и разбирате какво се случва от другата страна на оградата. Скромните лидери ще се вслушват и търсят смисъл и разбиране, като имат предвид нуждите на другия човек. Слушането има една ключова разлика: как мога да помогна на този друг човек?

* Статията е адаптирана по материал от Inc.com – 5 Ways to Lead With Emotional Courage and Get the Best Out of People