Единственото сигурно за бъдещето е, че ще бъде диво. За да процъфтявате, ще ви трябват тези умения!

Благодарение на редицата обстоятелства, които се случват през последните две години и които няма да изброяваме, защото нямате нужда от това. Никой експерт, колкото и умен да е, не може да ви каже какви точно изненади предстоят (въпреки че трябва да обърнем внимание на тези, които ни предупреждават за рискове и назряващи кризи). Затова ще ви споделим само важни изводи и умения, които зависят от самите нас и за да се справяме с каквато и да било динамика, която бъдещето ще ни поднесе.

За да се справят с нарастващите нива на неяснота, сложност и непредсказуемост, лидерите „не могат просто да разчитат на доказаните си силни страни и да правят повече от това, в което са добри. Те имат нужда за разширяване на обхвата им.

Накратко, правенето на това, което ви е довело до мястото, където сте сега, може да не е достатъчно, за да ви държи на върха. Трябва да разработите някои нови трикове, като тези:

Циркулиране между крайностите

Лидерите, които искат да успеят, ще се нуждаят от способността да се движат между различните подходи, в зависимост от контекста. Адаптивност!

По същия начин, по който тенисистът не може да разчита само на мощен сервис, лидерите се нуждаят от обхват, за да могат да изберат най-добрия подход, а не просто този, който им е най-удобен.  Това трябва да се случва умело и без създаване на усещане за хаос и непостоянство в поведението на лидера. 

Внимателно превключване на контекста

Изследвания показват, че превключването на контекста – или смяната между много различни видове, задачи или среди – струва значително време и внимание. В едно хаотично и сложно бъдеще това така или иначе ще бъде неизбежно.

Но означава, че лидерите трябва да се научат да свеждат до минимум прекъсването и прескачането между задачите. Полезно е, че има трикове за минимизиране на ефектите от превключване на контекста, които предизвикват пържене на мозъка, включително създаване на ментална карта на високо ниво на това, което се опитвате да постигнете. Определяне на време за фокусирано мислене и дори физически променяща се среда за различни видове задачи, които да сигнализират на мозъка ви, че е време да промените начина си на мислене.

Забавяне, за ускорение

Ускоряващият се темп на промяна може да ви накара да се почувствате сякаш някой бавно и неумолимо увеличава скоростта на бягащата пътека на вашия живот. Естественият отговор е да продължите да бягате по-бързо, но лидерите, на които принадлежи бъдещето, ще се борят с това желание, разбирайки вместо това, че понякога начинът да се върви по-бързо като цяло е да се забави сега.

Неща като отделянето на време за създаване на истинска подкрепа за промяна също е интелигентна практика. Ако искате да успеете в предстоящата динамика, овладяването на тези умения ще бъде от съществено значение.