Трудности в прехода към работа след лятната отпуска

Неделя следобед е. Имали сте страхотна двуседмична отпуска, почивайки си и правейки всичко, което ви се иска. С напредването на следобедните часове обаче започва да се прокрадва едно тревожно усещане. Вече усещате как вълнението от почивката започва да си отива, а на негово място се настанява тягостното очакване на хаоса, който утрешният ден ще донесе. Сбогувате се с почивката и слънцето и се подготвяте да посрещнете пълната служебна поща и дългия списък от задачи.

Ако се чувствате по този начин, когато се връщате на работа след отпуска, не сте сами. За много хора преходът от почивката към работния свят е изпълнен с тревожност и объркване. Това важи особено силно за тези, чиито работни дни са изтощаващи и са свързани с работа на високи обороти, а подобни условия са типични за голяма част от хората в днешно време. Въпреки всичко, има редица начини да направите прехода от спокойната почивка към работата по-малко стресиращ:

Организирайте се преди заминаването на почивка. Направете списък от задачи и отмятайте всяка една, която успеете да изпълните. Виждайки нагледно този прогрес, ще заминете с усещането, че сте се погрижили за всичко. Също така самото знание, че сте оставили всичко подредено, ще намали тревожността ви, когато настъпи време да се връщате, тъй като съзнанието ви няма да бъде ангажирано с незавършената работа, а ще може да се фокусира изцяло върху почивката.

Върнете се към работния режим постепенно. Внимавайте как организирате графика си първите няколко дни след връщането на работа. Не се опитвайте да свършите наведнъж всичко, което се е насъбрало докато ви няма и по възможност не се ангажирайте с важни срещи или притискащи срокове. Опитайте да се заемете с непосредствените задължения, да поговорите с колегите, за да разберете какво сте пропуснали и след това постепенно да се захванете със задачите по приоритет. Работете с разумно темпо и до края на седмицата ще почувствате, че сте наваксали и ще бъдете по-малко стресирани.

Донесете си спомени от почивката. Ако сте пътували през отпуската, донесете нещо и го сложете на работното си място. Една снимка в рамка или едно украшение може да внесе хармония в работната среда като ви даде нещо приятно, което да виждате пред себе си в стресовите моменти и да ви връща към по-спокойно състояние на ума. Това може да създаде балансирана работна атмосфера и да намали напрежението. Разбира се, трябва да сте сигурни, че сувенирът е подходящ за офиса. Не всеки ще иска да вижда снимки от някое откачено парти по черноморските барове.

Фокусирайте се върху позитивното. Мислейки за приятелите ви на работа и за други неща, които харесвате там, ще направите прехода си по-лек. Изследванията показват, че психичното здраве и умственото състояние могат да имат съществен ефект върху професионалния живот. Тези с по-позитивно и оптимистично отношение имат по-малко проблеми свързани с работата, по-енергични са и като цяло по-спокойни.

Изберете си предизвикателство. Запишете се предварително на семинар или курс, който да започне, когато се върнете на работа. Това ще ви даде смислена цел, а накрая, след завършването му, ще ви донесе усещане за удовлетвореност и развитие, което ще се отрази положително и върху работата ви.

Планирайте следващата почивка. Въпреки че може да изглежда далече в бъдещето, според изследванията планирането на следващата почивка още преди връщането на работа може да ви даде нещо, към което да се стремите с желание и очакване. Това ще ви помогне да се чувствате по-добре, че сте отново на работа, а ако планирате пътуване, може и да ви мотивира да започнете да спестявате за това следващо приключение.

Хората изпитват трудности при връщането към работа след отпуска независимо колко дълго са почивали – дори само след един уикенд! Ако тези чувства на тревожност и дискомфорт не изчезнат или се влошат, това може да е сигнал за по-сериозен проблем, който не бива да се игнорира. Отделете време да разберете защо се чувствате по този начин от връщането към работа. Може да бъде от полза, ако поговорите с вашия мениджър, супервайзър или дори със специалист за допълнителна подкрепа и помощ в достигането до основата на проблема. За повечето хора обаче е достатъчно да мине малко време, да планират и да предприемат няколко положителни стъпки, за да успеят да отразят приятните моменти от почивката без да се отдалечат прекалено от всички хубави неща тук и сега.

Статията е адаптирана от електронното издание Inc.