Едни от най-ценните качества на всеки добър професионалист и лидер е да може да контролира емоционалните изблици, да увеличава максимално доверието и уважението към себе си и да поддържа собственото си здраве.

Много от нас се обучават да показват емоциите пестеливо и стратегически, докато останалите са убедени, че емоциите не могат да бъдат контролирани и са функция на културата и генетиката.

Въз основа на собствените си дълги години като бизнес изпълнителен директор и съветник, Мартин Цвилинг (Стартъп Профешанал) споделя “Видях много професионалисти да „зреят“ от горещи глави до хора, които са хладни и спокойни под натиск, като стават по-добри лидери и умеещи да взимат решения в процеса. С малко коучинг и наставничество от други лидери успях да го направя сам. Така че знам, че и вие можете да го направите, като се ангажирате със следните стратегии”:

1. Обучавайте се винаги да търсите позитиви, а не негативи.

Оптимистичните бизнес лидери виждат стойност във всяко ново бизнес предизвикателство, а не стрес и риск. Трябва да признаете, че промяната е норма в бизнеса, така че проблемите представляват възможности да научите нещо ново и да подобрите производителността си и конкурентоспособността на бизнеса.

2. Запишете вашите топ 5 основни ценности и ги преглеждайте често.

Натискът и емоциите в бизнеса често са индикация за конфликти на основните ценности. След като видите и разберете конфликта, е по-лесно да вземете решение, да реагирате рационално или просто да избягате от ситуацията. Не се опитвайте да бъдете някой, който не сте, или да бъдете всичко за всички.

3. Създайте кратък списък със задачи в началото на всеки ден.

Умът, претоварен с голям и нарастващ списък от критични елементи, не е ефективен и винаги ще бъде склонен към изгаряне и емоционални изблици. Препоръчва се списък от три елемента с висок приоритет за фокусиране. След това ограничете външните прекъсвания, за да можете удобно и ефективно да се справите с всяко едно и повече.

4. Практикувайте делегиране и отхвърляйте неразумни искания.

Научете как учтиво да отхвърляте заявки извън сферата на вашата отговорност и препоръчайте други, които може да са по-квалифицирани. Най-уважаваните бизнес лидери знаят своите ограничения и не се страхуват да ги признаят. Направете същото за всички ангажименти към обществото и семейството ви.

5. Никога не планирайте повече от 80 процента от времето си.

Натискът и емоциите стават доминиращи, когато графикът ви е претоварен или възникнат твърде много предвидими прекъсвания. Разбира се, повечето професионалисти са оптимисти, така че са склонни да се ангажират прекалено и да подценяват натоварването. Всички се нуждаем от буфер, за да обработваме тези специални случаи.

6. Съсредоточете се повече върху изграждането на правилните взаимоотношения.

Тъй като бизнесът обикновено не е ракетна наука, отношенията с колеги, партньори и клиенти често са по-важни от уменията. Намерете време в работния си график за работа в екип, работни обяди и бизнес конференции, където можете да тествате идеите си, да учите и да генерирате подкрепа.

7. Определете ясна пауза между работа и частни дейности.

Практикувайте ритуал, като чаша кафе с колега, за да отбележите началото на работния си ден, и може би чай със съпруга/та, за да се върнете към семейното време. След това усърдно не позволявайте на тези светове да се натрапват един в друг, освен в спешни случаи. Използвайте прехода, за да нулирате стресовото напрежение и емоциите.

8. Никога не използвайте емоциите като заместител на подготовката.

Ефективните бизнес професионалисти винаги се подготвят за трудни въпроси и ключови срещи, като правят свои собствени изследвания и получават ранни съвети от експерти и треньори. Те не само си изпълняват “домашната работа”, но се подготвят психически и физически, за да бъдат най-добри, а не да стъпват по ръба.

9. Поемете удовлетворение от победи, за да балансирате срещу неуспехи.

Никой в ​​бизнеса не печели всяка битка, така че разочарованието по който и да е въпрос трябва да бъде компенсирано от други победи и постигане на успехи по пътя. За повечето от нас това изисква да отделите малко време за съзерцание на дневна база, за да измервате напредъка на ключови елементи и да се насладите на малки победи.

10. Поддържайте поне една неработеща страст към енергийния баланс.

Всеки се нуждае от фокус извън работата, като хоби, режим на упражнения или спорт, за да се освободи от работния натиск и да възстанови емоциите. Емоционалните изблици и загубата на хладнокръвие често са показателни за прегаряне и предстоящи сривове. Разпространете енергията си както в семейството, така и в работата.

Не позволявайте на никого да ви казва, че това, което искате да постигнете, ще е ограничено от култура или стари навици. Всеки има способността да контролира собствените си действия и емоции, което  е ключът към успеха в повечето бизнес роли.

Практикувайте стратегиите, описани тук, за да сведете до минимум стреса и да се насладите както на пътуването, така и на дестинацията.

*Статията е адаптирана по материал на Inc.com