Как да подобрим концентрацията си по време на работа

В летните горещини е все по-трудно човек да остане фокусиран върху работата си. Истината е, че пътят към добрия тонус и концентрация е достатъчно почивка, добра храна и редовни физически упражнения. За съжаление не всеки може да отдели време в изпълнение на тези три неща, а и съществуват и някои други начини, които да ви помогнат да подобрите концентрация си по време на работа.

1. Заглушете малките шумове

Сигнал за ново текстово съобщение на телефона ви или пък поредното известие за коментар в някоя от социалните мрежи – тези малки неща могат да ви разконцентрират и да ви отнеме повече от 15 минути, за да се върнете отново към задачите си. Сложете телефона си на тих режим, когато сте на работа и не очаквате неотложни обаждания. Планирайте определено време, през което да отговаряте на обаждания и съобщения. Уверете се, че знаете кога сте поели ангажименти да отговорите на определени хора – това е особено важно, когато имате препълнена пощенска кутия.

2. Поставете си предизвикателства

Превърнете задачите си в различен вид предизвикателства, с ограничения във времето и определена награда при изпълнение. Задайте време за изпълнение на някоя задачка и подходяща награда, ако я изпълните успешно. Екскурзия до кухнята за кафе, ако отговорите на всички важни съобщения до 15ч., ако пък приключите репорта си в рамките на един час, ще можете да се насладите на 5мин. Разглеждайки любимия ви интернет сайт и други подобни награждаващи занимания.

3. Пет минути

Важно е да правите паузи между продължителни занимания, за да може мозъкът ви да отпочине и обработи информацията до момент. Средната продължителност на концентрация при възрастните е около 20 минути, след този праг се наблюдава постепенно отклоняване от основната цел. Естествено това след колко време и колко дълга почивка ще вземете зависи от работата, която вършите и това как ви натоварва. Дори и пет минути свеж въздух след продължителна работа ще са достатъчни за презареждане и за това да не загубите концентрация през останалата част от деня.

4. Променете пейзажа

Ако работата ви го позволява, вземете работата си на друго място като промените визуалната перспектива – парк, кафе или другаде. Не е задължително дори да излизате от офиса. Ако отидете във фоайето това ще е достатъчно, за да не се чувствате притиснати от същите четири стени както през целия ден. Това може да увеличи вашата креативност и продуктивност. Подобни места могат да ви се сторят твърде оживени, но околните шумове ​​скоро ще се превърне в „бял шум“, тъй като сте в среда, в която не се чувствате лично или емоционално ангажирани.

5. Напишете Вашият списък със задачи (с писалка)

Писалката е по-могъща от клавиетурата. Поне това показва изследване на The Wall Street Journal, според което ръката има уникална връзка с мозъка, когато става дума за съставяне на мисли и идеи. Използвайки клавиетурата, Вие просто натискате клавиш, докато при писането с химикал по-голяма част от мозъка е активна. Освен това за много хора списъкът на хартия може да се окаже по-лесно за редактирате, не изисква много форматиране, и поставя мислите Ви на достъпно място, вместо да се крие зад прозореца на Вашия компютър.Освен това няма нищо по-задоволително от това в края на работния ден на листа да зачеркнете изпълнените задачи…

6. Енергизирайте се със здравословна закуска

Има все по-здравословни и вкусни опции да се енергизирате и преборите с бавно движещите се стрелки на часовника следобяд. Познатите ни кофеинови напитки и шоколадови десерти не са толкова полезни, а и тяхното високо съдържание на захар ни събужда бързо, но скоро осъзнаваме, че сме били излъгани и след фалшивата енергия идва с още по-голяма доза летаргия. Имате много други опции – плодове като грозде, боровинки, банани или пък шепа ядки. Ако все пак не можете да устоите на сладкото изкушение, то може ад вземете парче черен шоколад или пък подладени мюсли.