Когато пътуването до работното ни място е с продължителност от 30 секунди и не изисква официалното облекло е лесно да си помислим, че стресът не е част от работният график.

Но работата от вкъщи може да причини различен вид прегаряне. Това се случва, когато не знаем кога работата започва и свършва, където всъщност никога нямаме свободно време, винаги сме в офиса, и реално винаги работим.

Разбира се, не е задължително да е по този сценарий. Можете да си зададем ясни граници между работно време и време за почивка, но това работи само ако имаме подкрепящ мениджър.

И така, мениджъри: Ето как да бъдете подкрепящи.

Спешност!?

Някои индустрии имат традиции на продължително работно време и храта знаят това, влизайки в нея. Други фирми имат натоварени сезони, през които всеки знае, че се очаква работа по 80 часа седмично.  Но когато извън тези условия, кажете на служителя си, че трябва да работи по “това” СЕГА, защото е спешен случай, вероятно не е спешно.

Има ръковорители които класифицират всяка задача, като “спешна”. Много служители са изпитали на гърба си стреса, когато към тях полита задача в края на работния ден с краен срок утре сутрин. С цената на личен дискомфорт, задачата е изпълнена и прилежно изпратена в рамките на срока, но когато писмото със “спешната задача”,  остава неотворено от ръководителя в продълнежие на дни, в служителя се загнездва разочарование и би могло да се прревърне в абсолютна апатия.

Не използвайте фразата “спешен случай”, освен ако наистина не е така. И имайте предвид какво е истинско извънредно положение. Това варира от бизнес до бизнес, но не всеки, който казва, че иска нещо веднага, всъщност се нуждае от него незабавно. Затова поддържайте здравословни граници.

Поддържане на график 

Не очаквайте служителите ви да отговарят на вашите имейли в 10 часа. Създаването на ясни времеви граници често зависи от способността да координирате времето си с другите. Това изисква лидерите да помагат на служителите при структурирането, координирането и управлението на темпа на работа.

Важно е да стане ясно какви са вашите очаквания и че служителите не са длъжни да отговарят на задачи по всяко време.  Не награждавайте хората, които постоянно работят – в даден момент те ще прегреят. Вместо това им кажете да си направят почивка. Да, толкова е просто.

Дръжте екипа си в течение

Какво се случва с вашата компания? Кога нещата ще се нормализират? Предстоят ли съкращения? Получихте ли заем за защита на заплатите? Как ще се отрази това на графиците? Ако знаете някой от отговорите на тези въпроси, споделете ги!

По-малко стресиращо е да знаеш какво се случва, отколкото да седиш и да се чудиш какво следва. Както и опасностите от безпочвени предположения. Поддържането на информираност на вашите служители, с възможно най-голяма актуалност може да помогне за намаляване на тяхното прегаряне.
Разбира се, има неща, които вие и вашите служители можете да направите, за да спомогнете намалянето на рисковете от прегаряне , като например да правите достатъчно упражнения и да се храните правилно. Но не се превръщайте в бавачка на служителите си, като се опитвате да контролирате всеки аспект от живота им. Помогнете им, както можете, и работете върху поддържането на вашето лично ментално здраве, резултатите ще се отразят във всички аспекти.