Изследване показва как елиминирайки познатото, мигновено се отключва по-широка перспектива от потенциални решения.

Борили ли сте се някога с часове, за да разрешите проблем някой само след бърз поглед да посочи това, което веднага разпознавате като очевидно решение?

Това е разочароващо. И смущаващо. И все пак не трябва. Проблемът не е непременно в липса на интелигентност. И определено не в усилията.

Тогава къде е проблемът?

В изследване, публикувано в Cognition, изследователите задават въпрос професионалисти в  играта на шах, за да бъде разрешен и след това проследяват техните движения с поглед, т,к те търсят решение. Веднъж намерили решение  очите на играчите продължават да се връщат към него, въпреки твърденията им, че продължават да търсят по-добър отговор.

Тази естествена тенденциозност е наречена ефектът Einstellung. Когато първата идея, която идва на ум, предизвикана от познати характеристики на проблем, предотвратява намирането на по-добро решение.

Ако смятам, че производствен проблем се дължи на познато място, това е пътят на решение, който ще проуча. Ако смятам, че грешка в програмата се дължи на определен блок от код – особено, ако нещо подобно се е случило в миналото – това е пътят на решението, който ще проуча.

Ако смятам, че служител с по-ниски резултати, преминаващ през труден период, пътят на решение, който ще проуча е липса на мотивация.

Но обратно в проучването движенията на очите им показваха, че те продължават да разглеждат характеристиките на проблема, свързани с решението, което вече са измислили.

Механизмът, който позволява на първата схема, активирана от познати аспекти на проблем, да контролира последващото насочване на вниманието, може да допринесе за широк спектър от пристрастия както в ежедневната, така и в експертната мисъл – от пристрастие към потвърждението при тестване на хипотези до склонността на учените да игнорират резултати, които не отговарят на предпочитаните от тях теории.

Или на неизследователски език, когато мисля, че знам отговора през моя визуален канал, аз съм чук, а проблема със сигурност е пирон.

И всичко, което се появява, потвърждава, че проблема е пирон, ме прави не само по – склонен да следвам тази пътека, но и да се чувствам много удовлетворен от нея. Това е невротрансмитерът, който ни кара да се чувстваме добре — когато намерим информация, която подкрепя дадено убеждение.

И така, как можете да избегнем ефекта на Einstellung.

С майсторите на шаха, изследователите просто премахнаха възможността за познатото (но по-бавно и по-малко ефективно) решение. Когато това се случи, погледът на играчите веднага се насочва към области от дъската, които са от решаващо значение за по-доброто решение.

Можете да направите същото. Ако търсите най-доброто решение, престорете се, че първият отговор, който сте измислили, не е наличен. Преструвайте се, че не можете да разрешите проблема по този начин.  Не можете да коригирате този  код. Не можете да се опитате да мотивирате  неангажиран  служител. Но може би да осигурите обучение. Да назначите ментор. Или създайте цели, които са по-подходящи за неговите или нейните интереси. Или преминете към хибриден работен график, за да погледнете изпълнението на задачите му и от друга перспектива

Премахването на едно решение от масата, поне за момент, може да ви помогне да погледнете на трудните ситуации по напълно нови начини. И ще откриете, че решения веднъж намерени, изглеждат очевидни.

Статията е адаптирана по материал на Inc.com