Процента на хората напускащи работните  си места, достига рекордни нива. Оттеглят се от организации, които харесват, в търсене на нещо, което се надяват да обичат. Тъй като хората тръгват към нови хоризонти, добрият служител става все по- труден за откриване, затова компаниите се борят да задържат служителите си преди да напуснат. Но в откриването на червените знаменца, индикиращи намеренията на служителите, работодателите се оказват далтонисти – само за да останат заслепени, когато добрите служители обявят оставките си.

Противно на общоприетото схващане, не само неангажираните служители, които изразходват целият си платен отпуск, които често се обаждат в последния момент или които стават все по-самодоволни, са на път да напуснат. Всъщност реалността е, че често е обратното на тези стандартни знаци.

Защото колкото и странно да звучи, не само добрите служители стават лоши, когато планират да напуснат, но и  някои добри служители стават и по-добри , когато планират да напуснат.
Процесът отнема месеци и след като погледнем назад, има редица неща, които се случват, подобно на хиляди други – които може да изглеждат синоним на служител, който планира да остане. Но в действителност те всъщност са знаци,  за готовност за отплаване.

Нека разгледаме няколко от  проявените характеристики на служител оттеглящ се от организацията:

1. По-ангажиран

Точно така,  по-ангажиран служител – особено в срещи, екипни разговори и даване на идеи. Без никакви от досегашните страхове да не прозвучи глупаво или неправомерно и без натиска да се даде правилния (или може би популярен) отговор, както и без собствен интерес да се търси валидиране – срещите се превръщат в това, което трябва да бъдат: развъдник за свободно течащи идеи.

2. Не се възползва от безплатни бонуси.

Въпреки че има стар лаптоп и повече от три години в компанията, не използва сметката за разходи, до която е получил достъп за технологии и оборудване за домашния офис. Възможно е да изпитва задръжки от това да се възползва например от лаптоп, финансиран от компанията, когато кандидатства за работа извън нея. 

3. Не използва целия си платен годишен отпуск

Мнозина смятат, че е пропусната полза, но не винаги чувства нужда да го използва. След като е бил в компанията от години не приема за необходимо да изразходва всяка минута, час, дори ден. Може да изглежда глупаво, но това е начин за проява на дискретност относно търсенето на работа, тъй като не иска да повдига никакви червени знаменца.

4. По-чест контакт с колегите.

Осъзнавайки, че напуска и вече няма да има възможност да се свързва с десетките хора, с които работи ежедневно, напускащият служител укрепва връзките, които е създал. Получава телефонни номера и се свързва в LinkedIn и дори в не толкова професионални социални мрежи. Тъй като знае, че вече няма да бъда свързан професионално, иска да се свърже повече с колегите си лично.

5. Става по-отдаден.

В процеса на проучване на други възможности, всъщност е възможно да опита да преоткрие работата. В крайна сметка някога е обичал и би искал да я обича отново това, което прави. Така че, когато отвори вратата за проучване на нови възможности, проучва и идеята да остане. Освен това служителите, които планират да напуснат, са склонни да изглеждат по-отдадени, защото напускането на работа често означава прехвърляне на задачите – нещо, което всеки човек би предпочел да направи с гордост и добре структурирани проекти.

Въпреки че тези знаци може да са трудни за виждане, служителят размахва едно огромно бяло знаме и казава на работодателя си, че не е доволен.

Бизнесите, които искат да задържат персонал, трябва да ги слушат. И по-важното, учете се от тях. В края на краищата работодателят може да не успее да накара да остане служител, който иска да напусне. Но когато откриете, че усилията ви да намалите текучеството на служителите ви може да дойдат с някои изненадващи ползи, като например повишаване на удовлетвореността на работното място чрез разрешаване на проблемите, които са накарали другите да напуснат, ще разберете, че има смисъл.

Защото в опит да задържите тези, които искат да напуснат, не забравяйте да не пренебрегвате тези, които остават.

Статията е адаптирана от материал на Inc.com