Или по-точно да поговорим ОТНОВО за креативността!

Тя е винаги актуална и търсена, като някакъв атрибут на личността и винаги ценена там където проблясва. Елегантна е, често доста щура, но винаги я разпознаваме с енергията и вдъхновението която носи, като уверено проявява находчивост, творческа хрумка и оригиналност в представянето на идея.

Възхищаваме се на хората от които струи и гори като пламъче, но често  привеждаме глава когато сметнем, че нас ни е подминала тази великолепна г-жа Креативност и заключваме, че тя не е за всеки. Характерна си е само за хората на изкуството, онези там с многото свободно време, а ние имаме толкова работа да вършим и то сериозна работа, не можем да се занимаваме с подобно издирване. Тя или ти е дадена или не и реално и така си живеем добре. Точка.  

И това е така, докато не ни посети за първи път и ни прекъсне ползотворното лежане на дивана. Няма покана, витае като, че ли си е вкъщи, но пък носи вино и става чудесна компания. Незнайно как ни зарежда сякаш с ракетно гориво да творим във всичко, показва ни пътища. Можем сякаш от песъчинка – замък да построим. 

И точно тогава – безпардонно си тръгва. Не съобщава за решението си и ни оставя да се чудим дали е защото сме загорили манджата от еуфория или защото има и други адреси да посещава. Каквато и да е причината, оставя усещането, че си се блъснал в стена и толкова си зациклил, че даже не ти хрумва да направиш крачка вдясно към вратата. Вратата, зад която може да е вдъхновението. А песъчинката се е превърнала просто в прах върху телевизора и в очите ти.

Добре, може и да имаш право да помърмориш малко колко е безнадеждна ситуацията, но само за кратко! Също така факта, че на всеки се случва да има липса на каквито и да било идеи, теб не те успокоява, но просто трябва да го приемеш.

Тук ще вметнем споделеното от Луис Басат „За щастие креативността, не е изключително притежание на нито една професия, а същност на много от тях. Тя е нещо, което всеки може да развие“.

Подишай малко и помисли, че „пътуването“ на креативността е било намигване към твоята адаптивност. Независимо от сферата на дейност, но в зависимост с отношението ти към света. Тя определено ще се превърне в твой верен другар, когато настроиш възприятието си и приемаш всички етапи от приятелството ви.

Събрали сме някои полезни техники, осигуряващи добър климат за живот на креативността:

1.      Създаване на Дневник за Случайни идеи

Сами изберете формата, може да електронно приложение, стара тетрадка или елегантен бележник, важното е, да ви е винаги под ръка, удобен и практичен. Записвайте каквото ви хрумне. Може да е дори само дума или драсканица, която сте успели да уловите в бързината на ежедневието си. Не търсете само грандиозност от самото начало. Всичко голямо, се развива от нещо малко.

Знаем, че вдъхновението няма работно време и ни сполита във всякакви ситуации, нека се отнасяме с уважение към всичките си идеи, дори да са само щриховани. Защото – да сме честни, те рядко се появяват когато на нас ни е комфортно да ги изпълним. Но може да бъдете сигурни, че всеки път щом прочитате написаното ще ви хрумва допълнение или просто ще ви развесели. Какъвто и да е резултата, ефектът ще бъде положителен.

2.      Раздвижване на някои навици

Разбира се, изписано е много за комфортната зона и развиването на ленивост, когато сме в рутината и тук ще кажете, нали все пак е се е развило нещо, да така е, имали сме нужда и от ленивост, добре…готово и вече е ред на нещо друго. Не приемайте съветите за малки промени, като предателство към изградената ви личност, а като покана за откриване на нови възприятия. Бъдете любопитни към света и трупайте преживявания.

Креативността обича непознати ситуации, за да прояви качествата си, и хубавото е, че те могат да бъдат малки, на пръв поглед не с голяма тежест ситуации, но ако си позволите да опитате, може да отчетете среща с нея:

–        Изберете нов маршрут вместо обичаен такъв,  обърнете внимание на сградите, които виждате, дупките, които заобикаляте и шумовете които се носят, може пък цветовете да са подходящи за вашата презентация, формите да вдъхновят дизайна над, който работите или пък звуците да не са шум, а ритъм на музика.

–        Опитайте се да прочетете откъс от скучния доклад или новина наобратно. Да, наобратно и то на глас, по възможност. Щом чуете произнесеното, нивото на ендорфин неизменно ще се покачи и разчисти заседналото възприятие. След това – обърнете посоката на четене.

–        Дойде ред и на детоксикацията от социалните мрежи. Разбира се, че има изключително полезни такива, често дори от там черпим вдъхновение да развием идея и това е чудото на модерния свят, използвайте го. Но ако разчистите част от каналите и хората, които следвате без абсолютно никаква смислена причина, ще осъзнаете колко много време сте им подарили, за да ви изтощят.  Ако си спестите само 30 минути на ден от ровене в социалните мрежи, ще получите 182.5 часа на готина или 1 месец от 8-часови работни дни. Когато математиката говори, креативността си намира време.

–        Да разнообразите менюто си е нещо, което вероятно и сами се досещате и няма да разсъждаваме много по темата, само ще ви приканим да си сготвите вкусна вечеря с ограничен бюджет. Спираме, защото тук вече креативността работи! Бон апети!

–        Четете по-често художествена литература и фантастика. Това не означава да спрете да четете всичко останало, а просто да си направите експеримент, как ще ви се отрази. Как ще възприема съзнанието ви играта на думи и истории, през която автора ви въвлича. И помнете личностното развитие не е написано само в книгите за личностно развитие, то се случва, когато си позволяваме да плуваме в океана от гледни точки.

3.      Добрият стар брейнстрорминг или с уважение към българския език: Мозъчна буря

Да, не е нищо ново, но е абсолютно просто и гениално в едно. Може да го прилагате с група хора или дори индивидуално. Освободете съзнанието си и не забравяйте единствените правила:

–        Критиката е забранена – всички идеи са добре дошли и се записват.

–        Фокус върху количеството –  генерират се възможно повече идеи.

–        Продължителността е добре да бъде около 30 мин.

–        В заключение: дискусии и изводи

4.      Празен лист хартия –  Разбира се, е  най-трудно да започнете, но колкото повече го мислим и очакваме идеята да ни връхлети, толкова повече момента на реализирането й се отдалечава във времето. Затова челен сблъсък с празен лист хартия е вариант да поразсъждаваме малко по темата. Липсата на тема е великолепна тема! Пишете, без да редактирате и рафинирате, представете си, че никой няма да го прочете, може да пишете за кафето, което пиете или за отражението на важен световен проблем върху вас и средата ви. Когато се търкаля, камъкът не хваща мъх! Помнете го и поддържайте инерцията. Възможно е написаното да не се реализира, но определено ви е отклонило от паразитното мислене на безпомощност, че няма над какво да разсъждавате. Винаги има над какво, стига да имате тази потребност. А също така е възможно от простичкото писание да се изтъркули идея, може да не е топлата вода, но пък да е поток.

5.      Мисловна карта (Mind map) – позволете си да изобразите процеса на дадена идея. Използвайте я като диаграма за визуално представяне на информация (идеи, задачи, цели), като в центъра й поставете ключова дума или идея. Използвайте я  като помощно средство за организиране на информация, разрешаване на конкретна задача или вземане на решения. Тук може да разгледате повече примери и упражнения. 

6.      Приложете ваш инструмент за подобряване на връзката с креативността. Изучавайте се как реагирате на ситуации и хора, какво ви успокоява или разконцентрира. Какви теми ви вълнуват и какви мечти имате. Заобиколете се с хора, които ви вдъхновяват и не се срамувайте от неуспехите или периодите на минорност.

Вероятно сте чували всички от тези съвети, но припомнянето им по-често е полезно за нашето здраве. Уверени сме че, креативността ви вече е извлякла своите поуки от прочетеното, но позволете ни да споделим нашата – Креативността обича свободата и правото да се появява когато и където реши, обича да бъде ценена, но ако веднъж се запознаеш с нея и се грижиш за нейната устойчива среда, тя никога не си тръгва, просто пътува из твоя свят и те приканва да пътуваш с нея.