Да се научиш как да се грижиш за психичното си здраве, когато работиш от вкъщи, е от решаващо значение в днешния свят, тъй като новият коронавирус (COVID-19) продължава да се разпространява и екипите се приспособяват към непредсказуемо бъдеще на работата от вкъщи.
Управлението на психичното здраве на работното място е също толкова важно, колкото постигането на целите на проекта и поддържането на високи нива на производителност.

Въпросите, свързани със служителите, които работят от вкъщи, като самота и прегаряне, се увеличават, особено със служителите, които никога преди не са работили от вкъщи.
Тези служители не само трябва да се справят с внезапната промяна, но също така могат да имат допълнителен натиск да работят с малки деца вкъщи, да имат ученици в онлайн обучение и да се грижат за нуждите на семейството, докато се опитват да останат ангажирани и продуктивни в работа по време на затварянето.
За да помогнем на служителите, които са нови в работата от дома, да се справят със стреса и да поддържат добро психическо здраве, ние споделяме полезни навици и съвети, които можете да приложите в ежедневния си живот.

Защо е важно осъзнаването на психичното здраве на работното място?

Понастоящем информираността за психичното здраве на работното място трябва да бъде приоритет за всяка компания. Опитите да се създадат графици за редуване в офиса и да се запази рентабилността, могат да окажат твърде голям натиск върху служителите, които се тревожат за сигурността на работните си места поради въздействието на пандемията върху бизнеса.
Този интензивен натиск може да накара служителите да се пренапрегнат и в крайна сметка да стигнат до прегаряне, което може да повлияе на работата. Невъзможността да спрете и да разговаряте с колеги, да сравнявате напредъка или да задавате прости въпроси лично, може да затрудни изпълнението на задачите.
Тревогите и натискът върху служителите, особено тези, които работят за първи път от вкъщи, могат да изострят психичните заболявания и да доведат до спад в производителността. Образованието или просто говоренето за психично здраве на работното място отваря пространство за служителите и лидерите в рамките на една компания да споделят своя опит по начин, който кара екипа да се чувства по-близо и в безопасност.
Когато вашият екип е наясно как да се грижи за психичното си здраве на работното си място, той може да забележи признаци в себе си или в колеги, които са на ръба да бъдат съкрушени. Някои симптоми, на които трябва да обърнете внимание при колегите, които може да са на ръба, включват емоционални изблици, спад в работата, оттегляне от други колеги и постоянно чувство на обезсърчение или тъга.

Как да работите върху психичното си здраве, когато работите от вкъщи

Ето няколко съвета и навици, които можете да приложите, за да се грижите за психичното си здраве, докато работите от вкъщи.

1. Приоритизирайте грижите за психичното си здраве

Може да изглежда очевидно, но в календар, пълен със срещи, задачи, срокове, семейство, физическа хигиена и деца, мисълта как да работите върху психичното си здраве често идва на последно място. От съществено значение е обаче компаниите и служителите да инвестират в дейности и инициативи за укрепване на психичното здраве. Това улеснява помагането на затруднените служители, преди проблемите им да станат сериозни.
Служителите могат да защитят психичното си здраве по време на работа, като правят редовни прекъсвания по време на работа и срещи и изпълняват задачите си, като използват популярната техника Pomodoro за управление на времето. Това позволява време за почивка, когато те могат да пуснат дрехи в пералнята, да проверят как се справят децата или да отделят няколко минути, за да дишат и да изградят навик за благодарност.

Нагласата има голямо значение, когато става въпрос за оцеляване в хаотични ситуации. Практикувайки някои от тези навици, можете да укрепите психичното си здраве и да спечелите повече енергия, за да бъдете продуктивни на работа, от вкъщи.

2. Бъдете отворени и осъзнайте, че не трябва да сте перфектни

Поради икономическата рецесия и масовите съкращения на работни места, предсказани от бизнес лидери и анализатори, много служители изпитват натиск да докажат своята стойност пред работодателите си, за да избегнат евентуална загуба на работа.
Това може да ви накара да скриете борбите си при преминаване към нови работни условия и да ви откаже да търсите помощ от колегите и работодателя. Това може също да ви накара да поемете повече работа, отколкото можете да се справите, за да докажете, че сте продуктивни дори докато работите от вкъщи.
Но осъзнатостта за психичното здраве на работното място означава, че можете да покажете уязвимост, както и вашите колеги и лидери. Като бъдете честни един с друг за това как се справяте с новата работна ситуация и избухването на коронавируса като цяло, вие създавате пространство, където другите могат да направят същото.

Това е време, което изисква лидерство във всички, не само в тези на ръководни длъжности. Ако ръководите екипа като насърчавате добрите навици за психично здраве и дискусии по време на срещите с колегите, можете да създадете по-добра култура на подкрепа, съпричастност и продуктивност във вашата организация.

3. Създайте рутина и се придържайте към нея

Когато говорим за добра подредба на домашните навици, създаването на рутина и придържането към нея оглавява списъка. Рутината укрепва вашето психично здраве, като намаляват броя на решенията, които трябва да вземете за един ден.
Създавате повече умствено пространство и имате повече енергия, за да свършите нещата, когато сте организирани и подготвени за задачите, които сте планирали за един ден. Може да не постигнете всичко, но ще имате много повече спокойствие и контрол, докато денят ви минава.
Имайте предвид, че организирането на вашата рутина не трябва да спира само на „какво“ правите в рамките на работния ден, но и „къде“ ги правите. Създайте специално работно пространство с ергономичен стол, който поддържа гърба, врата и гръбнака. Опитайте се да планирате ежедневни тренировки или разходки, за да поддържате тялото си здраво. Лекарите казват, че редовните упражнения помагат за понижаване на нивата на тревожност и увеличаване на потока на ендорфини в тялото.

4. Проследявайте работата си открито

Едно от най-големите притеснения на служителите, които са нови за работа от разстояние, е да измислят как могат да покажат работата си в лесен формат, достъпен за всеки член, участващ в техните проекти, докато работят от вкъщи.
Софтуерът за сътрудничество на екипа на Wrike решава това безпроблемно, като улеснява комуникацията помежду си и работи с ясна насока и видимост над това, което се очаква от всеки член на екипа по всеки проект. Можете да свършите повече работа с по-малко стрес, тъй като софтуерът осигурява структурата и гъвкавостта, от които се нуждаете, за да бъдете продуктивни, докато работите отдалечено.
Можете да завършите проекти синхронизирано с вашия екип и да уеднаквите комуникациите и управлението на проекти в един портал.

5. Контролирайте приема на информация

Въпреки че е разумно да бъдете информирани за най-новите актуализации на разпространението на коронавируса, особено в рамките на вашия регион, важно е също така да се предпазите от заливащата информация и фалшиви новини. Можете да защитите психичното си здраве по време на работа, като четете подходящи новини от няколко надеждни източника и пренебрегвате всички останали. Преминаването през постоянния поток от негативни новини от цял свят е вредно за вашето психично здраве. Това ще повиши нивата на тревожност и стрес и ще повлияе на перспективите и работата ви.
Вместо това можете да замените проверката на новините с положителен навик. Винаги, когато се притеснявате или четете новините, можете да изпиете чаша вода, да вдишате дълбоко или да медитирате. Тези здравословни навици могат да превърнат импулса да останете в течение на световните новини в средство за запазване на здравето.

Как да се погрижите за психичното здраве на вашите колеги, когато работите от вкъщи

Поддържането на връзка е един от най-активните начини да се грижите за психичното здраве на вашите колеги, които също са социални дистанцирани се и работят от вкъщи.
С групови чатове, видеоконферентни обаждания и телефонни разговори „лице в лице“ можете да проверите колеги, които изглежда се борят повече от други. Можете да предложите вечери с игри или забавна виртуална дейност за изграждане на екип, за да насърчите близостта и приятелството през тези тежки времена. Най-важното е, че можете да слушате и да бъдете в помощ на онези, които са сами или преминават през голям стрес.
Не можем да предскажем кога това ще приключи, но можем да изберем да останем психически здрави и продуктивни на работа.

Статията е адаптирана по: https://www.wrike.com/blog/taking-care-of-your-mental-health-working-from-home/