Ейч Вижън
14авг./170

Академия за автентично лидерство. Какво беше за мен?

Публикувано от H-Vision

Поредица, в която участници от минали сезони на Академията за автентично лидерство ще споделят: Какво им даде и показа и успя ли да създаде #ALeader - и?

Първа е Теменужка Рачева. Психолог по образование, днес, тя работи в сферата на човешките ресурси. През 2009г. участва е 14-месечен курс за обучители и от тогава голямата и страст са софт скилс обученията.

1. Защо е необходима автентичност?

Автентичност е необходима най-вече, за да може човек да се чувства добре със себе си. Да осъзнае своите вътрешни конфликти, които го изнервят или изморяват, за да може да избере път, по който да се развива успешно. Друга полза е изграждането на доверие и устойчиви връзки с околните. Не мога да изброя всички ползи от това човек да бъде в унисон със себе си, защото те са много и в различни направления.

2. Какво Ви подтикна да участвате в Академията за Автентично лидерство?

Подтикна ме нуждата от лично развитие, както и интересната комбинация от автентичност и лидерство. Без съмнение интересът ми беше провокиран и от участието на Башар Рахал, което предполага, че формата на обучението ще бъде провокативен.

3. Кое е най-ценното, на което Ви научи?

Много ми е полезно позитивното отношение към неизвестното и импровизациите. Ценно ми беше вглеждането в собствените ценности. Също така беше интересна темата, че когато човек се издига в професията си, има риск да възприема ценности, които не са му присъщи и това да стане причина да усеща, че трудно се справя. Ако той е наясно за кои неща е абсолютно невъзможно да направи компромис, ще избере много по-успешно своето поприще, фирма и/или съдружници.

4. Какво се промени за Вас след края на АLA?

Промени се отношението ми към планирането и импровизацията. Сещам се често за тези дискусии, както и за това какво е нужно при разказването на лични истории, за да бъдат въздействащи.

5. Бихте ли я препоръчала на приятел? Защо според Вас би му било от полза?

Да, бих я препоръчала заради всички тези неща, които изброих, че са били ценни за мен. Смятам, че когато човек установи по-силна и осъзната връзка със себе си, може да изгражда по-успешно взаимоотношения, както и да се развива професионално в посока, която му носи удовлетворение.

За информация относно предстоящият сезон на Authentic Leadership Academy се свържете с нас на projects@h-vision.com или +359 885 699 215

10авг./170

“Вдъхновението е като душ…” – мотивационните говорители – кога? как? защо?

Публикувано от H-Vision

"Вдъхновението е като душ..." - мотивационните говорители: кога? как? защо?


За провалите, успехите и поуките говори М. Хаджииванова - основател и управител на Ейч Вижън


Милена Хаджииванова е клиничен психолог, сертифициран професионален коуч, с повече от 19 години практика със стратегически HR проекти, организационна психология и тренинги - над 2500 консултантски проекта и повече от 13 000 души, преминали през нейни обучения. Преподавател в СУ “Кл.Охридски”, създател на Академия за автентично лидерство.

В живота – търсеща, опитваща, жива – във всяко нещо, което прави – от фотография, през различни спортове (ски, водни спортове, тенис, танци), къмпингуване, пътувания. Пълна с идеи, предизвикваща статуквото. Майка.

Той е успешен. Уверен. Харизматичен. Публична личност. Познат. Обичан. Натрупал в опита си проби и грешки. Способен да ги анализира. Да ги трансформира в подходящите послания. Да ги върне към аудиторията с точните думи. Да ги плени. Да ги накара да се замислят. Да ги запали. Да пожелаят промяна. Да направят промяна.

Той не ползва клишета. Стои достоверно. Истински. Раздава се и намира от собствения си опит точно тези истории, които да разкаже, за да внуши търсеното послание. Маневрира умело и прави паралели между живота си и ситуацията на клиента.

Това е той - идеалният мотивационен говорител.

Но каква е реалността в България?

Често за мотивационен лектор бива поканен успешен човек, от публичното пространство, който е фокусиран в нещата, които прави (спорт, изкуство), но не винаги е имал възможността да се развива като оратор.

Или пък ако това е на лице – убягва бизнес почерка и способността да разбереш клиента и да откриеш паралелите.

Ако все пак са на лице и трите – най-често се сблъскваме с претенцията на т.нар. професионални говорители, които губят от към автентичност….

Затова не винаги мотивационните речи успяват.

Понякога те стоят като кръпка на корпоративното събитие и карат хората да си тръгнат в недоумение защо компанията е похарчила толкова много пари /вместо да ги раздаде като бонуси/, за да слушат историите на “някой си” /така добре познатото ни “мрънкане на служителите”).

Понякога се правят и само защото е “модерно”, без ясна цел и посока…

От моя опит с мотивационни речи и корпоративни събития /в последната година над 1600 човека от различни корпорации, които са били аудитория на мотивационна реч, предоставена от нас/, причините за неуспешната мотивационна реч може да са няколко:

 

  1. Неясно формулирано послание от Възложителя.

За да може да се подбере подходящия мотивационен говорител, е нужно  проучване. Каква е ситуацията на клиента, от какъв вид трансформация има нужда в момента, какво послание е добре да стигне до тях, какъв е профила на хората, които работят там – някои демографски характеристики и след това – предположението какъв тип човек може да ги докосне. По-експанзивен, по-логичен, по-креативен?

 

  1. Неправилно подбран мотивационен говорител…

…спрямо потребността на аудиторията.

Мотивационните говорители не са универсални. Всеки от тях има ключови думи, образ, акценти, с които е разпознаваем. Ако историята на живота му имплицитно съдържа посланията, нужни за корпоративната среда и адекватни на корпоративните ценности – нещата се случват с лекота и ефекта е наистина вдъхновяващ.

 

  1. Уменията на мотивационния говорител да разкаже историята си.

Не всички публични личности /спортисти, певци, лекари, пилоти и т.н/ имат уменията на story teller /разказвач на истории/. А това е нужно, за да има търсения ефект. Те също са хора, които, макар и постигнали върхове в една област на живота, имат потребност от адекватна обратна връзка и подкрепа, когато са в тази роля. Способността да подготвиш мотивационния говорител преди да излезе на сцената /и след това/ е близка до треньорската работа в спорта – да извадиш най-доброто, на което този човек е способен.

 

  1. Умението да се направи връзката на мотивационната реч с цялото корпоративно събитие.

Можем да шием с бели конци, но един от елегантните подходи да вплетем историята на публичната личност в корпоративния контекст е да има човек, който може да улесни “превода”. Това може да е водещ на цялото събитие, който да подаде въпрос, да обобщи, да подчертае, да подсили историята и да я трансформира в значещи изводи за аудиторията.

  1. Точна преценка дали мотивационната реч е правилния инструмент.

Както всяко друго нещо, и мотивационната реч не е панацея – тя не винаги е подходящия инструмент за въздействие. Необходим е усет и професионална експертиза, за да се вземе максимума от този формат и да се постигне търсения ефект.

 

Може би и за мотивационните речи, както и за доста други неща, трябва да приемем участта си, че преди да се случат в бизнеса у нас /в частност в HR-a/, те вече са се случили някъде другаде. Но това със сигурност не означава, че пренесени като модел, ще проработят. Културата ни е доста различна. Често успелите личности в България са обект на негативна реакция – в България се подкрепя много повече позицията на жертва, отколкото да си успешен /лично мнение/. Успеха буди завист и недоверие. Затова хората, дръзнали да разказват за себе си – трябва да са още по-достоверни и подготвени за тази задача.

В добрия сценарий, чрез вдъхновяващи мотивационни лектори можете да ангажирате, овластите, вдъхновите. Хората са ограничени повече от нагласите си, отколкото от липсата на възможности. И това е така навсякъде – в Америка, в Китай, в България, а сигурно и в Никарагуа. Няма невъзможни неща, ако има правилната нагласа!

Често страх, гняв и/или самодоволство са причина за недостатъчно ниво на представяне. При по-дългогодишни служители – влизането в рутината може да е главоломна пречка за изява на креативност, благоприятна емоция и добри резултати.

Мотивационните говорители могат да влеят енергия и да послужат за ускоряване на двигателя на компаниите.

Изследванията показват, че повишаването на ангажираността на служителите пряко води след себе си увличаване на печалбите на компаниите.

Мотивацията може да дойде от различни места и да носи различни имена – добрите мотивационни лектори говорят на разбираем език, споделяйки преодолените несгоди, победи, уроци, ранжирани с порядъчно количество време и усилия, за преследване на мечтите и постигане на успех.Те могат да вдъхновят вашия екип да достигне нови висоти. И не само…

Мотивационните говорители са майстори и в поддържането на горенето, ако бъдат включени в адекватен сценарий и умело направлявани…Ако те са звездите - актьори, носители на вашите послания – филмът може да е бест селър само при добра режисура, системност и разнообразие на методите.

Важно е не само еднократното създаване на искра и запалването, но и поддържането на това вътрешно желание за постигане и успех във вашата организация.

"Вдъхновението е като душ - имате нужда от него всеки ден!"

 

В следващите издания на нашето списание може да прочетете вдъхновяващите истории на най-популярните мотивационни говорители в световен мащаб.

Eric Tomas -> Coming soon...

За информация относно предстоящият сезон на Authentic Leadership Academy се свържете с нас на projects@h-vision.com или +359 885 699 215

12юли/170

Виктория Петрова & Publicis One

Публикувано от H-Vision

Виктория Петрова е Мениджър човешки ресурси в Publicis One България. Tя е първият ни "гост" в програмата Loyal Partners Community, в която ще те запознаваме с наши клиенти и партньори отблизо, чрез леки и свежи въпроси, отговарящи точно на сезонното ни настроение! 🙂 Да, за твое голямо учудване и HR-ите са хора и точно затова днес те запознаваме с човешката страна на Вики - какво му обича на лятото, как разпуска и кой ли е най-често задаваният въпрос към един HR през летните месеци...

- За теб лятото е…?

В.П.: Да си много повече навън – от вкъщи, офиса, града, често и държавата.

- Къмпинг или буукинг?

В.П.: И двете, зависи от компанията и мястото. Вирея еднакво добре и на двете.

- Ако лятото беше човек, какъв щеше да бъде?

В.П.: Много противоречива личност: носталгичен съзерцател и активен купонджия, мързеливец, но и вдъхновител на приключения.

- 3 причини защо шефа трябва да направи офис на плажа?

В.П.: И трите няма да помогнат това да се случи 🙂

- Кой е най-често срещаният въпрос към HR-a през летните месеци?

В.П.: Защо офисът не е на плажа?

Publicis One България е най-голямата специализирана група агенции за маркетингови комуникации в страната, част от Publicis Group – третата по големина комуникационна мрежа в света. Повече от 20 години Групата трансформира сферата на комуникациите в България и е партньор на бизнеса в неговото развитие. В агенциите част от Publicis One работят над 160 професионалиста, които създават и реализират комуникационни и медийни кампании и стратегии за компании като NESTLE, Groupe SEB, Sanofi, Renаult Nissan, Lidle, Mtel, Unilever, Audi, Molson Coors, Ferrero и много други.

11юли/170

Какво се променя в офиса през лятото?

Публикувано от H-Vision

(НЕ)ограничени отпуски и как да оцелеем

Лятото е тук и вече си влиза през прозореца без да чука. За това какви промени настъпват в офиса през летните месеци, (не)ограничените отпуски и как да оцелеем ако единствения лъч светлина в тунела е този, който пробива дупка през монитора в офиса, докато всичките ти приятели събират тен – виж тук:

Летните месеци са най-отпускарските и едва ли има някой, който все още не го знае. Заменяме топлото кафе с фрапе и притичването до близкия fastfood с обяд под някоя дебела сянка. В офиса започва да звучи set от плейлистата “Summer2k17” и е време за какво? Летен бизнес стайлинг! И, да, всяка гривничка с рапани на глезена издава колко ти е отпускарско!

За пръв път в България за неограничен отпуск се заговори, когато британският милиардер и собственик на Virgin Group сър Ричард Брансън предложи на служителите си толкова отпуска, колкото те пожелаят. Предхождащи бяха Netflix, а примера им последва и General Electric.

Според Брансън, дори не е нужно служителите му да искат разрешение, но трябва да вземат в предвид, че не трябва да допускат отсъствието им да навреди на компанията.

Естествено, при думите „неограничена отпуска” на повечето собственици започва рязко да им прилошава или пък правят така, че на теб да ти прилошее, но според сайта Inc.com, възможността за ваканция без лимит може да окаже изключително благотворно влияние на бизнеса. Ето няколко аргументи, с които да убедиш шефа си в това:

Сплотяване на колектива. Според проучванията, щом хората знаят, че и те самите могат да си вземат ваканция по всяко време, са по-склонни да заместват някой, който почива в момента. Това от своя страна заздравява връзките между колегите.

Доверие към служителите. Очевидно собственикът трябва да бъде сигурен, че е наел кадри, които ценят работата си и наистина искат да я вършат.

Повишава щастието и продуктивността. Изследвания показват, че работниците с неограничени възможности за отпуск са по-малко стресирани. Това се дължи на добрия баланс между работа и личен живот.

Задържа по-добрите кадри. Неограничената отпуска си е лукс, за който много кандидати ще се състезават. Така собственикът ще има по-голям избор за подбор на най-подходящите.

И все пак, едва ли има магически брой дни за отпуска, който би превърнал служителите на всяка компания в невероятно щастливи и продуктивни като с пръчица. А и ако не успееш да убедиш шефа си за училищна лятна ваканция, то поне можеш да се възползваш от празния офис, за да свършиш всички онези задачи, които не можа, защото жуженето на другите ти пречеше. Добави студена лимонада и дерзай – на плажа всеки може – създай си лято в офиса!

19дек./160

#75000минути емпатия?

Публикувано от H-Vision

Работите от 5 години в банка…

работите с клиенти…

Всеки ден при вас минават средно по около 70 човека, което за 5 дневната седмица е около 350 човека. Като сложим дежурството в събота - надхвърлихме 400 човека.

Без да са нужни блестящи математически познания - веригата нататък е простичка - за месец - около 1400 - 1500 човека, за година - над 15 000 човека (слагаме 1 месец за отпуски и почивки)…

За въпросните 5 години сте погледнали в очите (или пък не) над 75 хиляди човека.

И ако твърдим, че в рамките на секунди-минута клиента ви усеща и формира отношението си - към вас, към банката, към бранда, към цялата система дори - не остават много луфтове за лоши настроения, неудоволствие, киселост….

От другата страна на барикадата е той - Клиентът….

Понякога изнервен от какво ли не - от търчането по инстанции (само НАП е достатъчен), изнервен от дупките по улицата, от отношението на шефа си, от липсата на съпричастност, от промените, с които трябва да се справя…

Понякога тъжен - съкратен от работа, предаден, обезверен…

Понякога нахален - изнесъл его-то си на фундаментално разстояние ПРЕД себе си…

Понякога унижаващ…

Понякога унизен…

Къде са пресечните точки?

Как може взаимодействието да не е като от двете страни на барикадата?

Как се постига синхрона и усещането за НАИСТИНА добро обслужване, което да формира приятно преживяване на клиента, без да нарушава достойнството на хората, които работят за него - без те да се чувстват обслужващ персонал, който изхвърля опаковките на изядените бонбони?

Как може хората, които взаимодействат с клиенти да обслужват бързо, но и да бъдат емпатични???

Какво обединява клиента и фронт офис служителя (сервитьора, продавача)?

Еднозначният отговор - ТОВА, ЧЕ СА ХОРА!

В последните месеци се заехме с каузата да променяме нагласите (където има предпоставки за това) и да насърчаваме хората да сменят фокуса си и да осъзнават изборите си.

Работихме с над 700 човека, понякога ги ядосвахме, понякога ги усмихвахме, малцина си тръгваха безразлични…

Чувахме техните неудоволствия - от клиентите, от шефовете, от работните съботи и недели, от ротирането по офиси…

(Те също имат нужда да бъдат чути и някой да признае, че работата им не е лека.)

Имат нужда някой да им покаже грешките, които правят...

…Да им покаже, че доброто обслужване понякога битува основно в намеренията им и че усещането, което формират в клиента не е това, което ще го връща отново…

…Някой да ги стимулира да търсят повече съпричастност, да бъдат по-щастливи от професията, която ежедневно избират и да усъвършенстват себе си.

Дали си струват усилията? Дали нещо ще е по-различно? Дали можем да повлияем на това да виждаме по-удовлетворени хора покрай себе си?

Продължаваме да опитваме…

"Empathy is about standing in someone else's shoes, feeling with his or her heart, seeing with his or her eyes. Not only is empathy hard to outsource and automate, but it makes the world
a better place."
-Daniel H. Pink

 

Видео Интерво с Милена и Башар

15сеп./160

Завръщане към автентичността…за лидери

Публикувано от H-Vision

                                                Може да сте най-успешния мениджър,

                                      но какво кара другите да желаят да ви следват?

Учи ли се харизмата?... Какво ви прави лидер?

Защо и как успешните лидери разказват истории?

Какви са техните/вашите ценности?

Едно от малкото отворени събития на Ейч Вижън може да ви даде пространство да намерите вашите отговори! Заповядайте!

Кога? 29 септември 2016 - 9.00 до 17.00 часа

Къде? – предизвикателството да застанете директно на сцената на..Независим театър

Водещи: Милена Хаджииванова и гост-водещ Башар Рахал

За записване, информация, въпроси ще ви съдейства Яна Нейчева

0885 699 215/projects@h-vision.com

Изтеглете брошура за събитието - тук!

10авг./160

Out of comfort zone: Challenge accepted

Публикувано от H-Vision

Необходимо е да говориш пред публика, а коленете ти омекват дори още преди да си излязъл на сцената?  Искате да разширите контактите си, но по-скоро бихте гълтали мечове, отколкото да започнете разговор с непознат? Добрата кореспонденция на мероприятия би допринесла за репутацията ви, но се боите да не кажете нещо грешно?

Ситуации като тези, които са изключително важни за професионалното ви развитие, но в личностен план са ужасяващи, са често срещани в ежедневието. Лесното справяне с тях е избягването им. Кой би искал да се чувства не на място, когато дори не е необходимо?

Големият проблем е, че тези ситуации са не само неприятни, но и задължителни. С течение на времето, изграждайки кариерата, научавайки професионални и житейски уроци, постоянно се изправяме лице в лице с тези ситуации, в които е нужно да се приспособим. Това е просто реалността, в която работим днес и без уменията, да се приспособяваме и справяме в напрегнати моменти, може да изпуснем много благоприятни възможности. Как може ние като професионалисти, да спрем порочния кръг с тези така неприятни, но в професионално отношение ползотворни ситуации?

Първо, бъдете честни със себе си. Когато отхвърлите възможността да говорите на ежегодната конференция, наистина ли нямахте време или страхът завладя  съзнанието ви? Списъкът с извинения за подобни ситуациите е дълъг и разнообразен, но се запитайте, наистина ли всичи тези оправдания са основателни или страхът отново е ключов фактор. Ако някой друг ви представи същите извинения в подобна ситуация, ще ги приемете ли като основателни причини?

Then, make the behavior your own. Малко са хората, които са способни да се справят с всяка работна ситуация. Много по-лесно е, ако темата на разговор е нещо, в което сте запознат.

Да, но лесните неща не ни носят дивиденти. Научете се да разпознавате ситуациите, които ви карат да се чувствате некомфортно като възможности, не като опасности. И по-важното – нагаждайте вашето поведение към определената ситуация. Например, ако не ви харесва да говорите пред голяма аудитория, мисълта за това направо ви отказва още преди да сте започнали, но пък изпитвате повече увереност да фасилитирате малки групи – тогава направете това. Говорете в малките групи, настроите поведението си така че дори в не чак толкова комфортната ситуация да се чувствате добре в кожата си. Това ще ви тренира, а ако постепенно увеличавате аудиторията си – то тогава ще се подготвите за големия маратон.

Най-накрая, направете решиталната крачка. За да излезете от комфортната си зона, трябва да действате, дори и да е неприятно преживяване. Поставете се в положение, в което ще ви се наложи да излезете от уюта, в който сте свикнали и може би ще откриете, че първоначалният ви страх не е толкова голям, колко си мислехте.

Важно е да започнете с малки, но постоянни стъпки. Излизането на сцената пред голяма аудитория е силно начало, но по-добре започнете с уроци за говорене пред публика. Започнете с малка сцена, преодолейте страха, усетете как се чувствате. Попитайте слушателите си за мнения, забележки или просто приемете поздравленията ми, защото понякога страхът е нищо повече от първата стъпка.

В началото може би ще се препънете, но това е нормално. Всъщност, това е единственият начин да се научите, грешните стъпки са неизбежни и са част от процеса на учене.

Нормално е да си мислим,  че сме безпомощни извън комфортната ни зона. Истината е, че притежаваме много повече сила, отколкото предполагаме. Така че, опитайте, бъдете честни със себе си,  разпознавайте ситуациите и най-важното, направете крачка, поемете нещата в свои ръце.

22юни/160

Лидерство – “Outdated must die”

Публикувано от H-Vision

Минаха 16 години от новия век и е време,  в което лидерските практики рефлектират на днешната действителност.

Индустриалната ера е в миналото. Настоящето е съсредоточено в човешкия капитал и нашата единствена възможност да спечелим повече клиенти е да имаме най-умните и най-добре подготвени екипи, които да представят компанията ни в ежедневната борба за клиентско внимание. Всичко това може да се осъществи, ако работните места са забавни и енергизиращи, където служителите искат да бъдат.

Твърде много организации не правят следващата крачка в новото време. Управляват със страх, вместо с доверие. Натоварват служителите си с излишни правила и политики, вместо да дават воля на тяхната изобретателност и находчивост в решаването на проблеми.

Ще ви представим 5 лидерски идеи от миналия век, които нямат място в новия. Ако все още разчитате на тях, сега е перфектния момент да устроите малка церемония под формата на тиймбилдинг и  да покажете на сътрудниците си, че е време за промяна! Дайте обещание на себе си, че е време за лидерство, базирано на доверие.

Número uno: Мениджърите са по-добри от всеки

Убеждения от типа, че когато служител стане супервайзър, той става по-умен и по-способен от подчинените си, все още се коренят в бизнес средите. Много от нас са обучавани по този начин. Дори без да го осъзнаваме, израстваме в корпоративен свят, в който вярваме, че мениджърите са „on a higher plane” спрямо служителите си. А това не е вярно! Мениджърите са като всички останали. Те нямат всички отговори – и Слава Богу! Представяте ли си, колко забавно щеше да е на работа, ако един човек имаше всички отговори?

Nummer zwei: Правилата са създадени с причина и трябва да се спазват през цялото време

Ако четете типичен корпоративен кодекс, ще забележите, че най-значимата част е съставена от „трябва“ и „не трябва“ за дейности, които не са от голямо значение, като взимането на почивен ден или нов ID бадж.

Правилата служат и за други цели също. Те спояват уникалните взаимоотношения между работодател и служител. Не се нуждаем от повечето политики и правила, които имаме. Ако вие сте футболен съдия, то правилата са червеният картон, който можете да им покажете. Дори правилата, които имаме, могат и би трябвало да бъдат нарушавани в от време на време и служителите да бъдат окуражавани да поставят под въпрос параграфната рамка. Как иначе  ще развивате правилата си, за да бъдат в крак с промените?

Number three: Добрият ден в отдела e денят, в който всичко върви по часовник

Много от нас мислят, че добрият ден за мениджъра е спокоен ден, в който всичко върви по вода. Преди сигурно е бил такъв моделът. Днес обаче избягването на сътресения е награда за наивници. Сега добрият ден за мениджъра е ден, когато екипът има идеи, които могат да подобрят процеса на работа. Добър ден е, когато твоят екип решава сложен казус и техният отборен дух расте. Новата формула е:

Finding a tough problem –> Team solution –> Making a better world –> Celebrating –> Team Mojo Grows

排名第四: Награди и порицания могат да накарат хората да направят почти всичко

Много мениджъри си мислят, че служителите им са мотивирани от награди и наказания, но това е абсурдно. Може би магаретата могат да бъдат мотивирани с моркови и пръчка, но брилянтните умове в екипа ви - не. Не трябва да правите нищо, за да мотивирате служителите си, освен създаване на работна  атмосфера, предразполагаща ги да творят.

Вашата роля в отдела е като тази на диригента в оркестъра. Вашата работа е да създавате хубава музика със съчетанието на всички инструменти от оркестъра в едно, също както отделите в една компания, обвързани с общата цел.

Номер 5:  Моята работа е да стимулирам производството и да съм сигурен, че постигаме целите си

Това вече не е твоята работа! Ако си фокусиран върху проблемната част от работата си, тази, която е обвързана с крайни срокове и постижения, ще пропуснеш най-важната част от ролята си.

Твоята истинска работа в отдела е да разпалваш пламъка, да изграждаш доверие  и отборния дух естествено възниква, когато хората са обединени в обща цел.

Бъдете автентични, не бъдете в рамки!

 

Authentic Leadership Academy

Водещи
Милена Хаджииванова
Гост-водещ
Башар Рахал

За кого е подходяща програмата?

За постигане на максимална ефективност, активностите ще бъдат в малки групи и относително хомогенен състав, съответно:

 • Middle Management (средно ниво ръководители) – MM-ALA Group
 • Top Management (Управители и собственици на бизнес) – ТM-ALA Group

Формат и условия за участие:

 • Поредица от 5 еднодневни събития/преживявания
 • Събитията стартират на 28 юни (дистанционно) 2016; живите сесии започват на 29 септември и приключват януари 2017
 • Малки групи/ограничени места
 • Персонално внимание, обратна връзка и коучинг
 • Стандартна цена за пакет: 1400 Евро
 • Специална цена за двама участника 40%: 840 Евро/човек (1680 €/ за двама) – до 20 юли

 

24апр./160

Академия за Автентично Лидерство

Публикувано от H-Vision

„Помислете за живота си като за къща. Можете ли да се събори стените между стаите и един и същи човек да е във всяка една от тях?“
След анализ на близо 3000 страници от преписи и изследвания сред най-успешните лидери се установи, че никъде не се срещат универсални характеристики, черти, умения или стилове, които са довели до техния успех!

По-скоро тяхното лидерство произлиза от всекидневните им истории и ситуации. Съзнателно и подсъзнателно, те са били непрекъснато тествани чрез реални преживявания, за да се стигне до корена на изследването – а именно, кои са те всъщност?

Намирането и разбирането за себе си им помага да осмислят целта на лидерството и да научат, че автентичността им ги прави по-ефективни.

Да се учиш от собствената си история

Пътят към автентичното лидерство започва с разбирането за своя собствен живот. Той ти предоставя контекста на опита ти и чрез него ти помага да намериш вдъхновението да дадеш своя принос към света. Новелистът Джон Барт написва: „Историята на твоя живот не е твоя живот. Тя е история.“ („Напиши историята на живота си“).
С други думи, твоят разказ е това, което има значение, а не обикновените факти от живота ти. Житейският ти разказ е като един постоянен запис в главата ти. Мисловно ти превърташ отминали епизоди и събития в съзнанието си, които са важни за теб, за да можеш да намериш по-лесно своето място в света.
Докато житейските истории на автентичните лидери покриват пълния спектър на опита и преживяванията – включително положителния принос на родителите, треньорите, учителите и менторите, много лидери заявяват, че мотивацията им има друго разковниче. За тях по-скоро трудните моменти са стимулът, който ги движи напред. Разказват за трансформиращия ефект от загубата на работа; заболяване; неочакваната смърт на близък приятел или роднина; чувството да бъдеш игнориран и пренебрегнат. Но вместо да възприемат и показват себе си като жертви, автентичните лидери използват тези злощастни събития, за да придадат смисъл на живота си. Прерамкирайки случките, те се издигат над предизвикателствата и разкриват собствената си страст да водят.

Да познаваш своето автентично Аз

Изследване на 75 члена на „Stanford Graduate School of Business’s Advisory“ показва, че най-важното умение, което трябва да притежава или развие един лидер е себепознанието. Въпреки това много от лидерите, особено онези, които са в началото на кариерите си, са толкова заето да се доказват пред света, че оставят съвсем малко време, в което да погледнат вътре в себе си. Те се стремят да постигат успехите си с материални заслуги – пари, слава, власт, статус. Често силният стремеж им позволява да бъдат професионално успешни за известно време, но не и да задържат успеха за дълго време. С течение на времето разбират, че нещо им липсва и осъзнават, че това е да бъдат онези, които искат да бъдат. Да познаваш своето автентично Аз изисква кураж и честност да се разкриеш и обследваш опита си. Правейки този експеримент със себе си, лидерите стават по-човечни и чувствителни към света около себе си.

Да балансираш между външните и вътрешните си мотиватори

Автентичният лидер има постоянната нужда да поддържа високо ниво на мотивация и да балансира ролите, които ежедневно заема. Поради тази причина е жизнено важно той да разбере кои са неговите мотиватори.
Принципно те се делят на два вида – външни и вътрешни. Въпреки че не са склонни да си признаят, много от лидерите са склонни да  измерват успехите си с външни параметри. Като цяло са доволни от разпознаваемостта и статута, които вървят ръка за ръка с финансовите възнаграждения.

Вътрешните мотиватори, от друга страна, произлизат от чувството за смисъл в това, което правят, удовлетвореност от положените усилия. Примерите, които могат да се дадат, са личностно израстване, помагане на другите хора да израснат и да се развият, предприемане на социална инициатива, за да има принос за света. Ключът е да се намери баланс между желанието за външна оценка и вътрешните стимули, които ни носят удовлетвореност от работата.

Много от амбициозните лидери са съветвани да внимават да не попаднат в клопката на прекаленото очакване в социален и родителски аспект. Дебра Дън, която от десетки години е Директор в HP в Силиконовата Долина, споделя усещането си за постоянен натиск и напрежение от външни източници. „Пътят на натрупване на материални облаги е ясно очертан. Всички знаем как да го измерим. Ако не го следваме този път, хората около нас се чудят какво не ни е наред. Единственият начин да не попаднем в коловоза на материализма е да разберем от къде идва нашето лично щастие и удовлетвореност.“

Да се откъснеш от желанието за външна оценка на собствените ти постижения не е лесен процес. Резултатно ориентираните лидери израстват по обикновения начин към последователните постижения през ранните си години. След този период се изисква много кураж да последват вътрешните си стимули. В един момент обаче разбират, че е нужно да адресират доста по-проникновени и задълбочени въпроси, за да успеят да хванат пътя на истински значимия успех.

На 27.04.2016г. Милена Хаджииванова ще води лекция на тема: "Story Telling: Въздействащите послания на автентичния лидер" на официалната конференция на БАУХ, а на 08.06.2016г. H-Vision ще организира отворено събитие по темата за Автентичния Лидер. Събитието ще се проведе в зака "Ерато", бул. Витоша 164, от 18-21ч. Цената за 1 участник е 60лв. при заявка за участие до 01.06.2016. Цената след тази дата и в деня на събитието е 80лв за участник. Броят на участниците е ограничен. Заявяте Вашето участие сега на e-mail: projects@h-vision.com или на телефон 0885 699 215.

Бъдете успешни!

17февр./160

Новият формат на H-Vision и Interview Play казва: „Movie Viewers become Movie Makers“

Публикувано от H-Vision

Какви умения ще са нужни на хората и компаниите на бъдещето, за да бъдат успешни и адекватни на технологичните промени, които предстоят в следващите 5 години?

Нов доклад на Световния икономически форум, озаглавен „Бъдещето на работата“ даде отговор на този въпрос.

Ето как изглеждат най-важните 10 умения за 2020 и какви бяха през 2015:

MM

 

Според Световния икономически форум, който се проведе на 20 януари 2016, в швейцарския град Давос, става ясно, че определени умения ще стават все по-важни за успешна реализация на пазара на труда в бъдеще.

Така например креативността ще става все по-ценно умение, предвид конкуренцията на хората с роботите на пазара на труда и факта, че това е едно от уменията, които машините не притежават.

Новият формат „Movie Making” е разработен в посока развитие на вашата креативност и комуникационни умения на английски език. Само за ден от зрител, вие ще се превърнете в сценарист, актьор в главната роля или разпален режисьор.

Интерактивното събитие ще ви предостави нов поглед и развитие на умения като презентационни умения, разказване на истории, работа в екип, комуникационни умения, умения за преговори, лидерски умения, управление на времето.

И всичко това – заедно с трениране на вашия английски език!

Дизайнът на формата отделя внимание и на Емоционална интелигентност и емпатия - развитието на героя насочва вниманието ни към човешката психология и ни помага да разберем човешката природа.

 • Как реагираме на промените?
 • Как взаимодействаме с други хора ?
 • В конфликтна ситуация как реагираме – състезаваме ли се, сътрудничим ли, готови ли сме на компромиси?

Научете повече за формата като се свържете с нас на телефон 0885/699 215 – Яна 🙂