Ейч Вижън
12юли/170

Виктория Петрова & Publicis One

Публикувано от H-Vision

Виктория Петрова е Мениджър човешки ресурси в Publicis One България. Tя е първият ни "гост" в програмата Loyal Partners Community, в която ще те запознаваме с наши клиенти и партньори отблизо, чрез леки и свежи въпроси, отговарящи точно на сезонното ни настроение! 🙂 Да, за твое голямо учудване и HR-ите са хора и точно затова днес те запознаваме с човешката страна на Вики - какво му обича на лятото, как разпуска и кой ли е най-често задаваният въпрос към един HR през летните месеци...

- За теб лятото е…?

В.П.: Да си много повече навън – от вкъщи, офиса, града, често и държавата.

- Къмпинг или буукинг?

В.П.: И двете, зависи от компанията и мястото. Вирея еднакво добре и на двете.

- Ако лятото беше човек, какъв щеше да бъде?

В.П.: Много противоречива личност: носталгичен съзерцател и активен купонджия, мързеливец, но и вдъхновител на приключения.

- 3 причини защо шефа трябва да направи офис на плажа?

В.П.: И трите няма да помогнат това да се случи 🙂

- Кой е най-често срещаният въпрос към HR-a през летните месеци?

В.П.: Защо офисът не е на плажа?

Publicis One България е най-голямата специализирана група агенции за маркетингови комуникации в страната, част от Publicis Group – третата по големина комуникационна мрежа в света. Повече от 20 години Групата трансформира сферата на комуникациите в България и е партньор на бизнеса в неговото развитие. В агенциите част от Publicis One работят над 160 професионалиста, които създават и реализират комуникационни и медийни кампании и стратегии за компании като NESTLE, Groupe SEB, Sanofi, Renаult Nissan, Lidle, Mtel, Unilever, Audi, Molson Coors, Ferrero и много други.

11юли/170

Какво се променя в офиса през лятото?

Публикувано от H-Vision

(НЕ)ограничени отпуски и как да оцелеем

Лятото е тук и вече си влиза през прозореца без да чука. За това какви промени настъпват в офиса през летните месеци, (не)ограничените отпуски и как да оцелеем ако единствения лъч светлина в тунела е този, който пробива дупка през монитора в офиса, докато всичките ти приятели събират тен – виж тук:

Летните месеци са най-отпускарските и едва ли има някой, който все още не го знае. Заменяме топлото кафе с фрапе и притичването до близкия fastfood с обяд под някоя дебела сянка. В офиса започва да звучи set от плейлистата “Summer2k17” и е време за какво? Летен бизнес стайлинг! И, да, всяка гривничка с рапани на глезена издава колко ти е отпускарско!

За пръв път в България за неограничен отпуск се заговори, когато британският милиардер и собственик на Virgin Group сър Ричард Брансън предложи на служителите си толкова отпуска, колкото те пожелаят. Предхождащи бяха Netflix, а примера им последва и General Electric.

Според Брансън, дори не е нужно служителите му да искат разрешение, но трябва да вземат в предвид, че не трябва да допускат отсъствието им да навреди на компанията.

Естествено, при думите „неограничена отпуска” на повечето собственици започва рязко да им прилошава или пък правят така, че на теб да ти прилошее, но според сайта Inc.com, възможността за ваканция без лимит може да окаже изключително благотворно влияние на бизнеса. Ето няколко аргументи, с които да убедиш шефа си в това:

Сплотяване на колектива. Според проучванията, щом хората знаят, че и те самите могат да си вземат ваканция по всяко време, са по-склонни да заместват някой, който почива в момента. Това от своя страна заздравява връзките между колегите.

Доверие към служителите. Очевидно собственикът трябва да бъде сигурен, че е наел кадри, които ценят работата си и наистина искат да я вършат.

Повишава щастието и продуктивността. Изследвания показват, че работниците с неограничени възможности за отпуск са по-малко стресирани. Това се дължи на добрия баланс между работа и личен живот.

Задържа по-добрите кадри. Неограничената отпуска си е лукс, за който много кандидати ще се състезават. Така собственикът ще има по-голям избор за подбор на най-подходящите.

И все пак, едва ли има магически брой дни за отпуска, който би превърнал служителите на всяка компания в невероятно щастливи и продуктивни като с пръчица. А и ако не успееш да убедиш шефа си за училищна лятна ваканция, то поне можеш да се възползваш от празния офис, за да свършиш всички онези задачи, които не можа, защото жуженето на другите ти пречеше. Добави студена лимонада и дерзай – на плажа всеки може – създай си лято в офиса!

19дек./160

#75000минути емпатия?

Публикувано от H-Vision

Работите от 5 години в банка…

работите с клиенти…

Всеки ден при вас минават средно по около 70 човека, което за 5 дневната седмица е около 350 човека. Като сложим дежурството в събота - надхвърлихме 400 човека.

Без да са нужни блестящи математически познания - веригата нататък е простичка - за месец - около 1400 - 1500 човека, за година - над 15 000 човека (слагаме 1 месец за отпуски и почивки)…

За въпросните 5 години сте погледнали в очите (или пък не) над 75 хиляди човека.

И ако твърдим, че в рамките на секунди-минута клиента ви усеща и формира отношението си - към вас, към банката, към бранда, към цялата система дори - не остават много луфтове за лоши настроения, неудоволствие, киселост….

От другата страна на барикадата е той - Клиентът….

Понякога изнервен от какво ли не - от търчането по инстанции (само НАП е достатъчен), изнервен от дупките по улицата, от отношението на шефа си, от липсата на съпричастност, от промените, с които трябва да се справя…

Понякога тъжен - съкратен от работа, предаден, обезверен…

Понякога нахален - изнесъл его-то си на фундаментално разстояние ПРЕД себе си…

Понякога унижаващ…

Понякога унизен…

Къде са пресечните точки?

Как може взаимодействието да не е като от двете страни на барикадата?

Как се постига синхрона и усещането за НАИСТИНА добро обслужване, което да формира приятно преживяване на клиента, без да нарушава достойнството на хората, които работят за него - без те да се чувстват обслужващ персонал, който изхвърля опаковките на изядените бонбони?

Как може хората, които взаимодействат с клиенти да обслужват бързо, но и да бъдат емпатични???

Какво обединява клиента и фронт офис служителя (сервитьора, продавача)?

Еднозначният отговор - ТОВА, ЧЕ СА ХОРА!

В последните месеци се заехме с каузата да променяме нагласите (където има предпоставки за това) и да насърчаваме хората да сменят фокуса си и да осъзнават изборите си.

Работихме с над 700 човека, понякога ги ядосвахме, понякога ги усмихвахме, малцина си тръгваха безразлични…

Чувахме техните неудоволствия - от клиентите, от шефовете, от работните съботи и недели, от ротирането по офиси…

(Те също имат нужда да бъдат чути и някой да признае, че работата им не е лека.)

Имат нужда някой да им покаже грешките, които правят...

…Да им покаже, че доброто обслужване понякога битува основно в намеренията им и че усещането, което формират в клиента не е това, което ще го връща отново…

…Някой да ги стимулира да търсят повече съпричастност, да бъдат по-щастливи от професията, която ежедневно избират и да усъвършенстват себе си.

Дали си струват усилията? Дали нещо ще е по-различно? Дали можем да повлияем на това да виждаме по-удовлетворени хора покрай себе си?

Продължаваме да опитваме…

"Empathy is about standing in someone else's shoes, feeling with his or her heart, seeing with his or her eyes. Not only is empathy hard to outsource and automate, but it makes the world
a better place."
-Daniel H. Pink

 

Видео Интерво с Милена и Башар

10авг./160

Out of comfort zone: Challenge accepted

Публикувано от H-Vision

Необходимо е да говориш пред публика, а коленете ти омекват дори още преди да си излязъл на сцената?  Искате да разширите контактите си, но по-скоро бихте гълтали мечове, отколкото да започнете разговор с непознат? Добрата кореспонденция на мероприятия би допринесла за репутацията ви, но се боите да не кажете нещо грешно?

Ситуации като тези, които са изключително важни за професионалното ви развитие, но в личностен план са ужасяващи, са често срещани в ежедневието. Лесното справяне с тях е избягването им. Кой би искал да се чувства не на място, когато дори не е необходимо?

Големият проблем е, че тези ситуации са не само неприятни, но и задължителни. С течение на времето, изграждайки кариерата, научавайки професионални и житейски уроци, постоянно се изправяме лице в лице с тези ситуации, в които е нужно да се приспособим. Това е просто реалността, в която работим днес и без уменията, да се приспособяваме и справяме в напрегнати моменти, може да изпуснем много благоприятни възможности. Как може ние като професионалисти, да спрем порочния кръг с тези така неприятни, но в професионално отношение ползотворни ситуации?

Първо, бъдете честни със себе си. Когато отхвърлите възможността да говорите на ежегодната конференция, наистина ли нямахте време или страхът завладя  съзнанието ви? Списъкът с извинения за подобни ситуациите е дълъг и разнообразен, но се запитайте, наистина ли всичи тези оправдания са основателни или страхът отново е ключов фактор. Ако някой друг ви представи същите извинения в подобна ситуация, ще ги приемете ли като основателни причини?

Then, make the behavior your own. Малко са хората, които са способни да се справят с всяка работна ситуация. Много по-лесно е, ако темата на разговор е нещо, в което сте запознат.

Да, но лесните неща не ни носят дивиденти. Научете се да разпознавате ситуациите, които ви карат да се чувствате некомфортно като възможности, не като опасности. И по-важното – нагаждайте вашето поведение към определената ситуация. Например, ако не ви харесва да говорите пред голяма аудитория, мисълта за това направо ви отказва още преди да сте започнали, но пък изпитвате повече увереност да фасилитирате малки групи – тогава направете това. Говорете в малките групи, настроите поведението си така че дори в не чак толкова комфортната ситуация да се чувствате добре в кожата си. Това ще ви тренира, а ако постепенно увеличавате аудиторията си – то тогава ще се подготвите за големия маратон.

Най-накрая, направете решиталната крачка. За да излезете от комфортната си зона, трябва да действате, дори и да е неприятно преживяване. Поставете се в положение, в което ще ви се наложи да излезете от уюта, в който сте свикнали и може би ще откриете, че първоначалният ви страх не е толкова голям, колко си мислехте.

Важно е да започнете с малки, но постоянни стъпки. Излизането на сцената пред голяма аудитория е силно начало, но по-добре започнете с уроци за говорене пред публика. Започнете с малка сцена, преодолейте страха, усетете как се чувствате. Попитайте слушателите си за мнения, забележки или просто приемете поздравленията ми, защото понякога страхът е нищо повече от първата стъпка.

В началото може би ще се препънете, но това е нормално. Всъщност, това е единственият начин да се научите, грешните стъпки са неизбежни и са част от процеса на учене.

Нормално е да си мислим,  че сме безпомощни извън комфортната ни зона. Истината е, че притежаваме много повече сила, отколкото предполагаме. Така че, опитайте, бъдете честни със себе си,  разпознавайте ситуациите и най-важното, направете крачка, поемете нещата в свои ръце.

24апр./160

Академия за Автентично Лидерство

Публикувано от H-Vision

„Помислете за живота си като за къща. Можете ли да се събори стените между стаите и един и същи човек да е във всяка една от тях?“
След анализ на близо 3000 страници от преписи и изследвания сред най-успешните лидери се установи, че никъде не се срещат универсални характеристики, черти, умения или стилове, които са довели до техния успех!

По-скоро тяхното лидерство произлиза от всекидневните им истории и ситуации. Съзнателно и подсъзнателно, те са били непрекъснато тествани чрез реални преживявания, за да се стигне до корена на изследването – а именно, кои са те всъщност?

Намирането и разбирането за себе си им помага да осмислят целта на лидерството и да научат, че автентичността им ги прави по-ефективни.

Да се учиш от собствената си история

Пътят към автентичното лидерство започва с разбирането за своя собствен живот. Той ти предоставя контекста на опита ти и чрез него ти помага да намериш вдъхновението да дадеш своя принос към света. Новелистът Джон Барт написва: „Историята на твоя живот не е твоя живот. Тя е история.“ („Напиши историята на живота си“).
С други думи, твоят разказ е това, което има значение, а не обикновените факти от живота ти. Житейският ти разказ е като един постоянен запис в главата ти. Мисловно ти превърташ отминали епизоди и събития в съзнанието си, които са важни за теб, за да можеш да намериш по-лесно своето място в света.
Докато житейските истории на автентичните лидери покриват пълния спектър на опита и преживяванията – включително положителния принос на родителите, треньорите, учителите и менторите, много лидери заявяват, че мотивацията им има друго разковниче. За тях по-скоро трудните моменти са стимулът, който ги движи напред. Разказват за трансформиращия ефект от загубата на работа; заболяване; неочакваната смърт на близък приятел или роднина; чувството да бъдеш игнориран и пренебрегнат. Но вместо да възприемат и показват себе си като жертви, автентичните лидери използват тези злощастни събития, за да придадат смисъл на живота си. Прерамкирайки случките, те се издигат над предизвикателствата и разкриват собствената си страст да водят.

Да познаваш своето автентично Аз

Изследване на 75 члена на „Stanford Graduate School of Business’s Advisory“ показва, че най-важното умение, което трябва да притежава или развие един лидер е себепознанието. Въпреки това много от лидерите, особено онези, които са в началото на кариерите си, са толкова заето да се доказват пред света, че оставят съвсем малко време, в което да погледнат вътре в себе си. Те се стремят да постигат успехите си с материални заслуги – пари, слава, власт, статус. Често силният стремеж им позволява да бъдат професионално успешни за известно време, но не и да задържат успеха за дълго време. С течение на времето разбират, че нещо им липсва и осъзнават, че това е да бъдат онези, които искат да бъдат. Да познаваш своето автентично Аз изисква кураж и честност да се разкриеш и обследваш опита си. Правейки този експеримент със себе си, лидерите стават по-човечни и чувствителни към света около себе си.

Да балансираш между външните и вътрешните си мотиватори

Автентичният лидер има постоянната нужда да поддържа високо ниво на мотивация и да балансира ролите, които ежедневно заема. Поради тази причина е жизнено важно той да разбере кои са неговите мотиватори.
Принципно те се делят на два вида – външни и вътрешни. Въпреки че не са склонни да си признаят, много от лидерите са склонни да  измерват успехите си с външни параметри. Като цяло са доволни от разпознаваемостта и статута, които вървят ръка за ръка с финансовите възнаграждения.

Вътрешните мотиватори, от друга страна, произлизат от чувството за смисъл в това, което правят, удовлетвореност от положените усилия. Примерите, които могат да се дадат, са личностно израстване, помагане на другите хора да израснат и да се развият, предприемане на социална инициатива, за да има принос за света. Ключът е да се намери баланс между желанието за външна оценка и вътрешните стимули, които ни носят удовлетвореност от работата.

Много от амбициозните лидери са съветвани да внимават да не попаднат в клопката на прекаленото очакване в социален и родителски аспект. Дебра Дън, която от десетки години е Директор в HP в Силиконовата Долина, споделя усещането си за постоянен натиск и напрежение от външни източници. „Пътят на натрупване на материални облаги е ясно очертан. Всички знаем как да го измерим. Ако не го следваме този път, хората около нас се чудят какво не ни е наред. Единственият начин да не попаднем в коловоза на материализма е да разберем от къде идва нашето лично щастие и удовлетвореност.“

Да се откъснеш от желанието за външна оценка на собствените ти постижения не е лесен процес. Резултатно ориентираните лидери израстват по обикновения начин към последователните постижения през ранните си години. След този период се изисква много кураж да последват вътрешните си стимули. В един момент обаче разбират, че е нужно да адресират доста по-проникновени и задълбочени въпроси, за да успеят да хванат пътя на истински значимия успех.

На 27.04.2016г. Милена Хаджииванова ще води лекция на тема: "Story Telling: Въздействащите послания на автентичния лидер" на официалната конференция на БАУХ, а на 08.06.2016г. H-Vision ще организира отворено събитие по темата за Автентичния Лидер. Събитието ще се проведе в зака "Ерато", бул. Витоша 164, от 18-21ч. Цената за 1 участник е 60лв. при заявка за участие до 01.06.2016. Цената след тази дата и в деня на събитието е 80лв за участник. Броят на участниците е ограничен. Заявяте Вашето участие сега на e-mail: projects@h-vision.com или на телефон 0885 699 215.

Бъдете успешни!

8ян./160

Нова година, нов късмет/ Нова година, нов успех

Публикувано от H-Vision

Хората казват „Нова година, нов късмет“, ние ще кажем „Нова година, нов успех“.

Екипът на Ейч Вижън, обичаме новата година, приемаме го като символичен рестарт на дейността, на плановете, на проектите, на мечтите, на резултатите, на успехите. Харесва ни да има време в годината, в която да премислим даден период, да си дадем сметка как е преминал, какво постигнахме, с колко ресурс го направихме. Да си зададем въпросите можехме ли по-добре да се справим, какво още искаме да научим, как научихме това което знаем, какви уроци имаше по пътя и взехме ли си поуките от тях?

Провокираме ви и вие да си зададете няколко въпроса, отговорите на които ще спомогнат за правилното целеполагане както в професионален, така и в личен план:

 1. Кои са тези неща, които оказаха силно влияние на живота ви през 2015 година?
 2. Кои от тях ще запазите и кои ще елиминирате през 2016?
 3. Отпразнувахте ли победите от 2015 година?
 4. Кои бяха ТОП 3 ваши цели за 2015?
 5. Постигнахте ли ги? Как?/Защо?
 6. Кои ще бъдат ТОП 3 приоритетите ви през 2016 година?
 7. Какво ви прави щастливи?

Ние вярваме, че получаваме това, което си пожелаем. Разбира се, като всяко нещо, то има своята цена и дали ще я платим или ще ни се стори висока и ще спестим, решаваме ние!

Целият ни екип ви желае да бъдете много успешни и осъзнати през 2016 година! Ценете това, което имате и това, което нямате! Реализирайте с размах и личен почерк! И не на последно място ... бъдете щастливи, защото щастливия човек е щастлив лидер, има щастлив екип/ семейство! J

Екипът на Ейч Вижън най-искрено ви честити новата 2016 година!

 

banner-january

 

 

7ян./160

Прегарят ли организациите? Или техните лидери?

Публикувано от H-Vision

Заявка за коучинг на топ мениджъри в организацията – все по-често явление, дори и в България.

Защо се отделят толкова много средства за това?

Мода?
Глезотия?
Опит да приличаме на американците?
Предвидливост и превенция на сериозни загуби за организациите?

Представете си следната ситуация.

Той е г-н Х. Човек, който започва от нулата (или наследява някакъв бизнес, или е назначен на топ позиция). Години наред, докато завърти колелото, отговорности, грешни решения, верни решения, загуби, приходи, напускане на хора, назначаване на хора, бързо вземане на решения, отлагане на решения...Периоди на вяра в себе си, периоди на спадове...

Какво се случва с г-н Х? В емоционален план, в личния и професионалния му живот. Той/ Всички те, г-н Х-ове, трябва да изглеждат уверени и да водят хората и екипите си, но възможно ли е да са в кондиция непрекъснато, денонощно?

Къде е мястото, на което е съвсем уместно да спрат, да пренаредят мислите си, да огледат решенията си, да потърсят нещата, които им помагат/пречат да са ефективни?
Къде е пространството, в което да получат ускорение и нов импулс да преодоляват препятствия?

Как могат да се предпазят всички г-н Х-ове от потенциалната опасност за прегаряне?
Как страда организацията, ако г-н Х прегори?

 

Какво всъщност е Burnout?

Психологът Дейвид Балард от Американската психологическа асоциация описва явлението Burnout като „удължен период, в който човек изпитва трайна преумора и липса на интерес към нещата, които прави, което води до спад в професионалната му изява“.

„Голям фактор за появата на Burnout ефекта е наличието на хроничен стрес.“, казва още д-р Балард, който е главен ръководител на Програмата за здравословното работно място към Американската психологическа асоциация. „В такива ситуации, задълженията, които са ви възложени, превишават ресурсите, с които разполагате, за да се справите със стресовите фактори“.

Сигнали на професионалното прегаряне

Замислете се, ако срещате следните сигнали:
•Почти всеки ден е лош ден за вас
•Изтощени сте през голяма част от деня
•През почти цялото време от деня смятате задачите, които трябва да вършите, за изключително глупави и смазващи
•Имате усещането, че каквото и да правите, е без значение и остава неоценено (включително и от служителите ви)

Професионалното прегаряне може да бъде резултат на прекомерен стрес. От друга страна, ефектът се появява, когато нещо не достига. Да „прегрееш“, означава да се почувстваш празен, лишен от мотивация и напълно незаинтересован. Хората, които изпитват явлението на прегаряне, обикновено не виждат надежда за положителна промяна на ситуацията. Ако прекомерният стрес е все едно се давиш в отговорности и задължения, то Burnout е абсолютно пресушаване. Обикновено човек не осъзнава, че е в процес на прегаряне, въпреки че знае, че е подложен на голям стрес.

Ефекти и последствия

Последствията от Burnout синдрома обхващат всички части от ежедневието, включително личния и социалния живот, като може да повлияе сериозно на здравословното състояние на човек – отслабване на имунната система и предразположение към чести заболявания и настинки.

Пренесено в организационен контекст – при бърнаут страда цялата компания.
Възможните последици са непредвидими – могат да варират от временна загуба на проекти, парични средства, служители, до трайна невъзможност да се овладее ситуацията – включително и фалит.

Това зависи до голяма степен от формата на управление - дали има други съдружници, партньори, осигурена приемственост и стабилност на компанията да се самоуправлява за известен период от време. Освен това поведенческата проява при бърнаута – свързана с нежелание и липса на ентусиазъм, рефлектира, бих казала дори, че е „заразна” и за останалите хора в организацията.

Има ли лечение?

В много от случаите прегарянето е резултат от работата. При всеки, който се чувства пренатоварен и недооценен, съществува риск за Burnout ефект – от трудолюбиви офис служители, които не са излизали отпуск от години или не са получавали повишение, до изнервените майки, които стоят вкъщи, гледат три деца, вършат домакинската работа и гледат остарял родител.

Но прегарянето не е следствие само от стрес в работата, лидерска позиция  или поемането на прекалено много задължения. Има и други фактори, които биха допринесли за синдрома, включително начин на живот и определени личностни качества. Какво правите в свободното си време и как изграждате собствения си светоглед е също толкова важно, колкото е работата и домашните задължения.

Какво да се направи?

Разбира се, няма еднозначни рецепти.

Най-важното е да сме наясно с потенциалната опасност и да построим начина си на живот по начин, който да ни държи възможно най-далече от прегарянето.

Ето някои възможности, които да вземете предвид, за да откриете своя механизъм за справяне:

 • Начало на деня с релаксиращ ритуал
  •Навици за здравословно хранене, упражнения и добър нощен сън
  •Определяне границите на възможностите ви
  •Ежедневни почивки от технологиите
  •Поддържане на креативността и изпробване на нови неща – извън комфортната зона
  •Собствени механизми за справяне със стреса. Когато сте се отправили по пътя на прегарянето, всичко може да ви се струва безнадеждно. Но всъщност притежавате много по-голям контрол върху стреса, отколкото си мислите.

Това могат да бъдат просто съвети, прочетени в Интернет.

Но могат да бъдат и основи за един нов начин на живот за вас, в който главен фокус е постигането на баланс в нещата, които вършите...

Възможно ли е да се повлияе от коучинг?

Всеки г-н Х може да мине и без коучинг, разбира се, но може да си помогне да преосмисли приоритетите си и да намери баланса по-лесно – измерим в конкретни действия и промени, които да започне от днес!

 

7ян./160

Разказване на истории (story telling) – транслирането на послания от различни области на живота към бизнеса

Публикувано от H-Vision

Изнасянето на мотивационни речи, разказването на истории – защо е нужно това?

Отново ли се приравняваме към модели, които се случват някъде, извън спецификата на нашата география? Какъв смисъл можем да вложим, за да придадем стойност на една такава активност?

Случи ни се наскоро.

С наш дългогодишен партньор – имаше заявка, свързана с постигане на по-висока ангажираност в служителите. Преди да запретнем ръкави, първото, което поискахме бе да ни опишат служителите си...

“...Млади хора, с доста рутинни задачи, изразходващи своята енергия предимно в екселски таблици, подредба на документи и други еднообразни дейности.”

Може би доста креативни, но затворили тази творческа амбиция в 4-ти шкаф в ляво?

Защо? Защото така се е стекъл живота, защото това е била най-подходящата работа за тяхното образование, защото е престижно да работиш на такова място – но в крайна сметка – защото това е бил избора, който са направили....

Сценарий 2: Друг наш партньор – с дейност, която по дефиниция е креативна и интересна, но...води до много голямо изчерпване, до невъзможност да преговаряш с музата отново и отново, за да приключиш проекта си в срок...

Или пък още един сценарий – с тотално “прегаряне” на хора, които са на ключови и топ позиции...Тези топ ниво ръководители достатъчно ясно осъзнават опасността от мултиплициране на поведението им надолу, но хронифицирания стрес ги прави заключени и фокусирани върху постигането на резултати...

Как да постъпим с всички тях?

Разбира се – търсим причините.

Разбира се, използваме най-точните консултантски метрики и инструменти, но при всички тях достигаме до нещо, което не ни изненадва – че става въпрос и за... емоции...

Емоции, които, ако неглежираме, ще действат на “втори план” и ще влияят на поведението, представянето, резултатите...

Препратки към физиологията...

За да направят модел на човешкия мозък с компютър, изследователите от сферата на изкуствения интелект се опитват да разберат как всъщност запомняме и си припомняме големи количества информация, които идват от синапсите в мозъците ни всеки ден, както и защо и как „изхвърляме“ друга част от информацията.

Това, което техните открития разкриват, е, че ние НЕ складираме информацията в тематични „папки“ по начина, по който една компютърна програма би го направила (или един старомоден картотекиращ шкаф). Вместо това информацията се „картотекира“ в своя контекст и се припомня също в контекст под формата на истории, които стават интегрирани с други в иносказания.

Това, което са открили също е, че когато получаваме информация под формата на изброяване (булети), подобно на PowerPoint презентация или стратегически план, ние сортираме тази информация и изхвърляме по-голямата част от нея. Тук се включват „ефектът на скорошността“ и „ефектът на първенството“, според които сме по-склонни да запомним първите и последните айтеми в списъка и може би някой айтем, който ни е оказал силно емоционално въздействие. Останалите захвърляме като „отпадък“, като вероятността е никога да не си ги припомним.

И отново темата е за емоционалното въздействие.

Тук нямаме новина - това е нещо, което се е предавало в културите с хилядолетия—историите са мощен и незаменим метод за въздействие върху човешките възприятия. Този метод е много използван и от високоефективните организации.

Кой може да разказва истории?

Със сигурност – лидерите в организацията могат да работят върху това да предават послания чрез истории.

Но не само те.

И в трите описани сценария може да се въздейства и с точния мотивационен говорител.

Кой е той?

Той е успешен...Но е и искрен.

Той има сетивността за другите, но – и за себе си.

Той може да оголи части от това, което е преживял, но с маниера на спонтанен разказвач...

Той трябва да предаде точните послания така, че да въздейства емоционално.

Да остави хората със задаени въпроси и с ненамерени отговори, в търсещо състояние и желание за промяна!

Получава ли се винаги? – не, разбира се.

До голяма степен е въпрос на правилно разбиране на ситуацията, точен избор на мотивационен говорител, който може да докосне, да провокира, да се “скачи” с аудиторията.

Или поне с онази част от нея, която в този момент е готова да чуе посланията...

Милена Хаджииванова,

Управител Ейч Въжън

22окт./150

Коледен тиймбилдинг? Или как коледното парти да има и добавена стойност

Публикувано от H-Vision

 

Края на октомври вече напомня за коледните фирмени активности. Всяка година сте изправени пред дилемата „тази година с какво да изненадам колегите?“. Дали да е в пиано бар, дали да е в карaоке бар, дали да е в хотел с добри препоръки – коя да е локацията. Изборът е безмерен, локацията е важна, но можем ли да оптимизираме времето прекарано на всички заедно?

Всяко коледно парти е свързано с игри, които показват качествата на по-смелите и комуникативни колеги, но дават ли информация за екипността, за лидерските качества, за обвързаност към компанията и други? Ето една идея от екипа на Ейч Вижън – добавяйки 3-4 часа към коледното парти, с точно подбрани активности, отговарящи на нуждата на вашата компания, вие можете да оптимизирате коледното парти. 2 в 1 – коледен тиймбилдинг и парти. Използвайки усилията да съберем всички колеги на едно място, ресурса за парти, локацията, вие можете само да добавите стойност, която ще бъде много над финансовия си еквивалент.

В духа на коледното настроение, разбира се, Ейч Вижън ви предлага да организира вашия коледен тиймбилдинг, да ви предложи най-подходящата локация, партито и това, в което сме най- добри – да проведе такива активности с екипа ви, които да отговорят на нуждите на компанията и да подготвят колегите за един успешeн старт на новата календарна година. И не на последно място, нашия коледен подарък към вас – 10% отстъпка от цената за вашия коледен тиймбилдинг.

И още една добра идея за вашите коледни мероприятия – коледно парти за вашите и децата на вашите колеги. Знаете ли, че този разход може да бъде около 500 – 1000 лева за компанията, а резултатът безценен. Защо? Ползите от провеждането на такова събитие са много, например: създава се емоционална обвързаност към компанията от страна на цялото семейство на служителя, изгражда се близост между колегите различна от тази, която могат да създадат дори и в най-добрите колегиални взаимоотношения и не на последно място – ние като родители сме се забавлявали с децата си, благодарение на компанията за която работим – какво по-хубаво?!

Изпратете ни вашето запитване за коледен тиймбилдинг и изненадайте колегите и децата им с различно преживяване за тази Коледа! И не забравяйте, че това даже ще бъде с 10% отстъпка от цената. Ех, как обичаме Коледа!

Екипът на Ейч Вижън

 

 

22окт./150

Мотивационният говорител (Motivational Speaker)

Публикувано от H-Vision

 

Мотивационният говорител (Motivational Speaker), известен също като вдъхновител, е човек, който изнася презентация/реч, целяща мотивация и вдъхновение за аудиторията. Обикновено, той или тя има репутация на експерт по дискутираната тема, и има предпоставките да провокира слушателите да погледнат на нещата от друга перспектива и да обърнат внимание на собствените си таланти и способности.

Какво прави мотивационния говорител/motivational speaker?

Главната цел на мотивационния говорител (motivational speaker) е да промени хората както на емоционално, така и на ментално ниво, и да им помогне по пътя към промяна в живота и в самите тях. Тъй като обикновено хората са склонни да се фокусират върху своите проблеми, мотивационният говорител насочва мислите на аудиторията към безкрайните възможности, вместо към проблемите, посредством убедително говорене за вдъхновение и мотивация.

Почти всички мотивационни говорители (motivational speaker) свързват своя собствен опит с аудиторията. Не всеки умее да оценява житейския си опит и да определя дали той не би могъл да му е от полза за в бъдеще. Мотивационният говорител непрекъснато отразява своя, за да види дали не би могъл да е от полза за аудиторията или „клиентите“.

Има няколко типа мотивационни говорители (motivational speaker)  в рамките на експертизата, която притежават:

Личностно развитие

Менторите с експертиза в тази област вдъхновяват и ръководят хората да намерят цел и смисъл на живота си.

Бизнес

Този тип мотиватори окуражават и напътстват бизнес екипи от различни нива -  от търговци до изпълнителни директори. Обикновено имат опит в реалния бизнес и са готови да споделят опита си от пътя към успеха. Култивират ентусиазъм и помагат на екипа да формулира обща цел и да подобри работата си.

Менторство за младежи

Целта на този тип ментори е да дадат положителна посока на децата и младежите, на които говорят, в различни посоки – да се справят добре в училище, да се научат как да взаимодействат с останалите, да открият призванието си и т.н.

Общности

Тук на фокус са значими социални и общoзначими проблеми. Целта е аудиторията да бъде въвлечена в кауза или да й се даде начален тласък в положителна посока.

Ползвали ли сте мотивационен говорител във ваше обучение? Искате ли да го направите? Обърнете се към екипа на Ейч Вижън и научете повече по темата. Предложете различен подход на колегите си в следващото обучение, организирано за тях.