Ейч Вижън
11юли/170

Какво се променя в офиса през лятото?

Публикувано от H-Vision

(НЕ)ограничени отпуски и как да оцелеем

Лятото е тук и вече си влиза през прозореца без да чука. За това какви промени настъпват в офиса през летните месеци, (не)ограничените отпуски и как да оцелеем ако единствения лъч светлина в тунела е този, който пробива дупка през монитора в офиса, докато всичките ти приятели събират тен – виж тук:

Летните месеци са най-отпускарските и едва ли има някой, който все още не го знае. Заменяме топлото кафе с фрапе и притичването до близкия fastfood с обяд под някоя дебела сянка. В офиса започва да звучи set от плейлистата “Summer2k17” и е време за какво? Летен бизнес стайлинг! И, да, всяка гривничка с рапани на глезена издава колко ти е отпускарско!

За пръв път в България за неограничен отпуск се заговори, когато британският милиардер и собственик на Virgin Group сър Ричард Брансън предложи на служителите си толкова отпуска, колкото те пожелаят. Предхождащи бяха Netflix, а примера им последва и General Electric.

Според Брансън, дори не е нужно служителите му да искат разрешение, но трябва да вземат в предвид, че не трябва да допускат отсъствието им да навреди на компанията.

Естествено, при думите „неограничена отпуска” на повечето собственици започва рязко да им прилошава или пък правят така, че на теб да ти прилошее, но според сайта Inc.com, възможността за ваканция без лимит може да окаже изключително благотворно влияние на бизнеса. Ето няколко аргументи, с които да убедиш шефа си в това:

Сплотяване на колектива. Според проучванията, щом хората знаят, че и те самите могат да си вземат ваканция по всяко време, са по-склонни да заместват някой, който почива в момента. Това от своя страна заздравява връзките между колегите.

Доверие към служителите. Очевидно собственикът трябва да бъде сигурен, че е наел кадри, които ценят работата си и наистина искат да я вършат.

Повишава щастието и продуктивността. Изследвания показват, че работниците с неограничени възможности за отпуск са по-малко стресирани. Това се дължи на добрия баланс между работа и личен живот.

Задържа по-добрите кадри. Неограничената отпуска си е лукс, за който много кандидати ще се състезават. Така собственикът ще има по-голям избор за подбор на най-подходящите.

И все пак, едва ли има магически брой дни за отпуска, който би превърнал служителите на всяка компания в невероятно щастливи и продуктивни като с пръчица. А и ако не успееш да убедиш шефа си за училищна лятна ваканция, то поне можеш да се възползваш от празния офис, за да свършиш всички онези задачи, които не можа, защото жуженето на другите ти пречеше. Добави студена лимонада и дерзай – на плажа всеки може – създай си лято в офиса!

17февр./160

Бал на талантите, тимбилдинг и много забавление

Публикувано от H-Vision

Още от отварянето на очите в 6 часа, усещах, че предстои интересен ден. Вълнувах се от предстоящото и емоциите ми се оказаха оправдани. Денят е събота, но ентусиазмът ни и енергията са като за петък вечер, в която предстои среща с любимата компания, с която винаги много се забавляваме и заедно посрещаме утринното слънце.

Така започва всеки ден за нас, в който предстои тимбилдинг – завиден ентусиазъм, безупречна организация, екипен брифинг и старт.

Любимия ми формат „Бал на талантите“ – тимбилдинг, в който умело са съчетали излизането ни извън зоната на комфорт, арт и много, много смях.

Любим за нас, а ето какво споделят и участниците в него:

„Най-ценното в събитието (всъщност са доста ценните неща) беше, че хората имаха възможност да са заедно, да се опознаят в друга светлина и да се забавляват. Емоциите, които ни създадохте, ни извадиха от стегнатото усещане, с което всички започнаха мероприятието, така, че можем да кажем, че всички се развиха в някаква посока, извън рутината си, което според мен е полезно.

Форматът беше страхотен, активностите - интересни и нови. Гала-вечерта - забавна. „ М.Р.

„Предадохте много енергия, беше забавно и весело. Хората са много доволни от прекараното време“ П.К.

“Благодаря на целия екип за зареждащия уикенд и за невероятните предизвикателства, които бяхте подготвили за нашия тимбилдинг. До сега не съм имала удоволствието да се забавлявам толкова извън зоната си на комфорт.

И като цяло - не съм присъствала до момента на толкова забавна работна среща. Опознах талантите на колегите ми, срещнах се с невероятни и много известни български звезди и се забавлявах. А от утре работата в офиса ще продължи, но със сигурност много по - приятно.

Сигурна съм, че всеки един от нас е отнесъл нещо от тази среща и ще я помни ако не завинаги, то за дълго.

Благодаря ви!” И.Б.

12733415_10153551726863897_5209291361294903072_n

 

12742374_10153551734678897_4205135029260759165_n

13февр./150

Работно студио на тема “Подобряване резултатите на екипа чрез вдъхновяващи лидерски истории”

Публикувано от H-Vision

Някога живял богат човек, който имал чудесен параход. Но като всички скъпи вещи, бил предразположен към повреди. Един ден, след относително трудно пътуване към друга страна, машината се повредила и никой не могъл да я оправи, за да потегли отново.

Един по един, всеки механик и инженер в тази страна били повиквани, за да опитат да оправят машината, но всички се провалили. Накрая станало дума за богат човек, мъдър и стар корабостроител, който може би щял да помогне, но на солидна цена. Богатият мъж веднага се съгласил.

Скоро старият човек, който изглеждал сякаш е поправял кораби сто години, пристигнал. Носел голяма чанта с инструменти и веднага се захванал на работа Прегледал много внимателно голямата система от тръби в машината, като от време на време поставял ръка върху тях, за да провери топлината им.

Най-накрая възрастният човек се протегнал към чантатa си и извадил малък чук, с който леко чукнал една от тръбите. Изведнъж се чул шумът на парата, която преминавала през тръбата и машината се върнала към живот, докато мъжът прибирал чука си.

Когато собственият на парахода го попитал колко му дължи, сметката се оказала десет хиляди паунда - царска сума за онова време.

"Колко?" - възкликнал богатият собственик, оскърбен.- „Вие почти нищо не направихте! Дайте ми справедлива сметка или ще ви хвърля в затвора!"

Възрастният човек извадил от джоба си лист хартия и започнал да драска нещо върху нея. Богатият мъж се усмихнал, след като прочел написаното, и се извинил на корабостроителя за грубото си поведение.

Ето какво пишело:

„За удрянето с чука 1 паунд. За знанието къде да ударя 9999 паунда.”

Разберете как точните думи, добрата история и целевите поуки могат да докоснат всеки човек от екипа Ви, да мотивират и да направят Вас успешен лидер.

Заповядайте на работно студио на тема: “Подобряване резултатите на екипа чрез вдъхновяващи лидерски истории"

Лектор на обучението: Милена Хаджииванова, управител на Ейч Вижън

Дата: 27 февруари 2015 г.

Продължителност: 10.00 ч. - 17.00 ч.

Място*: Ейч Вижън офис /тренинг зала/

Цена: 140 евро

Запишете се до 20-ти февруари и се възползвайте от 10% отстъпка от цената!

За повече информация и записване можете да се обръщате към Христина Вълчанова на телефон 0885/699 215 или ни пишете на project@h-vision.com

Очакваме Ви!

*Адрес: кв. Манастирски ливади-запад; ул.Бяло поле 12, офис 1 (http://www.h-vision.com/contact.php)

Picture1фгхйк

 

15ян./150

Работно студио на тема “Leadership Coaching for Results”

Публикувано от H-Vision

Ето че дойде януари, началото на годината, време за равносметка, ново начало, нови знания и посоки. Чудесен период за реализиране на едно практическо и полезно обучение. Повод да се съберем и да поработим заедно върху актуални теми като: лидерство, коучинг и максимизиране на ефекта от усилията на ръководителите, свързани с развитие на хората и екипите.

Както обикновено правим, ще фокусираме вниманието върху темите по един интерактивен начин, така че всеки участник да си тръгне с идеята за промяна.

Работното студио на тема: “Leadership Coaching for Results"

Лектор на обучението: Милена Хаджииванова*, управител на Ейч Вижън.

Дата: 20 януари 2015 г.

Продължителност: 9.30 ч. - 17.00 ч.

Място: Ейч Вижън офис/тренинг зала/

Адрес: кв. Манастирски ливади-запад; ул.Бяло поле 12, офис 1 (http://www.h-vision.com/contact.php)

Участници: ръководители, стремящи се към непрекъснат прогрес, натрупване на практически опит и споделяне на добри практики.

За повече информация и записване можете да се обръщате към Христина Вълчанова на телефон – 0885/699 215 или ни пишете на office@h-vision.com

Очакваме Ви!

П.С. Запишете се до 16 януари и се възползвайте от 10% отстъпка от цената!

* Милена Хаджииванова е основател и управител на консултантска компания Ейч Вижън. Тя е психолог по образование, с магистърска степен по говорна терапия и магистър по клинична психология.

Притежава диплома за Certified Professional Coach по системата FWI’s Coaching System*.

Като надграждане и допълнителна специализация, свързана с коучинг практиката, Милена Хаджииванова към момента преминава и сертификация на Noble Manhattan, по програмата Executive and Corporate Coach Diploma, с акредитация от International Institute of Coaching and Mentoring** and The Institute of Leadership & Management (ILM) ***.

afterchristmas sale